Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Η ΒΑΣΙΛΩ ΠΡΩΤΗ!

Από την ανακοίνωση του ΣΚΑΪ:
«ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Σάββατο 30 Ιούλ. 2011 στις 10:00 το πρωί!
   ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
 Βαρυμπόμπη - ΣΚΑΪ 100,3
ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Εκκλησάκι Αγ. Κυριακής, Λεωφόρος Βαρυμπόμπης!»
Καλώς ο Σκάι κάνει το κομμάτι του και καλώς συμμετέχει ο Δήμος στη δραστηριότητα αλλά:

Καλές οι κάμερες, τα φρου φρου, τα αρώματα και η δημοσιότητα αλλά φροντίζουμε προηγουμένως και για τις άλλες περιοχές Δήμου και ειδικά εκείνες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από πλευράς πυρκαγιών.

Σήμερα και τις επόμενες ημέρες που ακολουθούν, η πιθανότητα πυρκαγιάς στην πράσινη ζώνη του ολυμπιακού Χωριού είναι μεγάλη.

Σημειώνω:

«….Από την εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη (άρθρου 94 παρ.26 Ν.3852/2010) και σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιείται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.»

Επειδή βαρεθήκαμε φράσεις και χαρακτηρισμούς όπως: περί της μη παραλαβής του Ολυμπιακού Χωριού, τα συρματοπλέγματα, τα γκέτο, οι γραφικοί, να έρθουμε πιο κοντά στον κεντρικό ιστό της πόλης και άλλες τέτοιες παρλαπίπες των ιστοσελίδων, ιστολογίων και τοπικών εφημερίδων καιρός είναι ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία, να εισπράξει τα ανάλογα που πρόστιμα και να υποβάλλει και τις σχετικές μηνύσεις όπου και σε όποιον προβλέπονται.
Το ίδιο ισχύει και για το λεγόμενο βατοπεδινό κτίριο. Η κατάσταση από τα ξερά χόρτα στην είσοδο είναι ανεπίτρεπτη.

Πάντως άπαντες να είναι βέβαιοι, ότι σε περίπτωση βλάβης της πράσινης ζώνης από πυρκαγιά, θα απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη.

Δεν πάει άλλο!

Βατοπεδινός.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

Για τους παροικούντες και κατοικούντες την Ιερουσαλήμ!

Απόσπασμα εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ!


ΥΠΕΚΑ 117840/1514/8-4-11 (ΑΔΑ:4ΑΓΕ0-Β):Προστασία και διαχείριση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

ΠΡΟΣ: Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
της Χώρας
Γενικές Δ/νσεις Δασών &
Αγροτικών Υποθέσεων
Δ/νσεις Συντονισμού &
Επιθεώρησης Δασών
Έδρες τους

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, επισημαίνουμε τα εξής:

Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου «αποτελούν το εντελώς απαραίτητον δια την υγεία των ανθρώπων υποκατάστατον του φυσικού περιβάλλοντος εντός του αστικού ιστού», των οποίων «η διατήρησις αποτελεί υψίστην προτεραιότητα διά την προστασίαν της ποιότητος του αστικού περιβάλλοντος, εις τρόπον ώστε και ελαχίστης τοιαύτης εκτάσεως η απώλεια να λογίζεται ανεπίτρεπτος επιδείνωσις του οικιστικού περιβάλλοντος» (σκέψη 6η ΣτΕ 2242/1994).

Έχει δε κριθεί ότι, τα πάρκα και τα άλση που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο εντός ρυμοτομικού σχεδίου, εξομοιώνονται με τα δασικά οικοσυστήματα και υπάγονται στην ιδιαίτερη προστασία που θεσπίζεται για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις με το άρθρο 24 του Συντάγματος (ενδεικτικά αναφέρονται, ΣτΕ ολ. 55/1993, 1118/1993, 1978/2002, 974/2005, ολ. 677/2010).

Μάλιστα, ο νομοθέτης δεν έδωσε ούτε τη δυνατότητα επιτρεπτής επέμβασης στις ανωτέρω εκτάσεις, πλην της διάνοιξης δημοσίας οδού (άρθρο 49 παράγραφος 1 νόμου 998/1979), διαμορφώνοντας καθεστώς σχεδόν απόλυτης προστασίας τους.
........................................................................................................
Παρακαλείστε για την εφαρμογή της παρούσης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών

Γεώργιος Αμοργιανιώτης

Εν κατακλείδι
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ (ΣΚΟΧ), ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες για την προστασία της πράσινης ζώνης. Απευθυνόμενοι στον ΟΕΚ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο Δήμο και στη Γενική Δ/νση Δασών &
Αγροτικών Υποθέσεων.
Άπαντες έχουν ευθύνη!

Για τους κατοικούντες στην Ιερουσαλήμ τι να πω.
Πλήρης αναισθησία!
Χθές μόλις,  είδα κάποιους να κάθονται σε παγκάκι εμπρός από το καμένο τμήμα.
Και σκέφτηκα:
Είναι δυνατόν να μην τους ενοχλεί αυτή η κατάσταση που την τρώνε και θα την τρώνε καθημερινά στη μούρη τους; 
Δηλαδή, ντιπ κατά ντιπ! 


Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΡΥΤΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ!

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του Δήμου Αχαρνών ότι:
 
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών με την Αρ. Απόφ. 222 /14-7-2011αποφάσισε την Δημιουργία  Πρυτανείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μέλη του Πρυτανείου γίνονται όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Βουλευτές και πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων οι οποίοι έχουν ασκήσει τα καθήκοντά στην Γεωγραφική Ενότητα του νέου Δήμου Αχαρνών ή διαμένουν σ’ αυτήν  και δεν είναι εν ενεργεία πολιτικοί."
 
Απορία!!!!
Αν όλοι αυτοί οι πρώην είχαν ικανότητες και ήταν επιτυχημένοι, ο τόπος που διοικούσαν ή τέλος πάντων δραστηριοποιούνταν, θα βρίσκονταν σε άλλο επίπεδο και όχι στο σημερινό χάλι. Διότι δυστυχώς ή ευτυχώς τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα δε νομίζω αυτούς τους πρώην ούτε τους δικαιώνει ούτε  τους κάνει ευτυχείς και ας με συγχωρήσουν οι μελλοντικοί Πρυτάνεις, που κατά θα άλλα θα είναι αξιόλογοι.
 
Συνεπώς βρε Βατοπεδινέ θεωρείς ότι κακώς γίνεται το Πρυτανείο;
 
Όχι!
Αντίθετα πολύ καλή σκέψη!
Αλλά θεωρώ απαράδεκτο να μη συμμετέχουν σε αυτό άνθρωποι του Δήμου που δεν ήταν ποτέ τους πολιτικοί αλλά σίγουρα θα έχουν να δώσουν τις κατάλληλες προτάσεις για τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο.
 
Ή μήπως στην αντίληψη του κ. Δήμαρχου τέτοιοι δεν υπάρχουν! 
 
Και αν το πρόβλημα είναι η επιλογή, ας στείλουν από έναν εκπρόσωπο οι φορείς της Πόλης.     
 
Βατοπεδινός

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;


Στις 29 Ιουνίου του 1874 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το ιστορικό άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει»!

Στις 24 Ιουλίου του 2011 η εφημερίδα «Αχαρναϊκή» σχολιάζοντας την ιστορική διαδρομή του περίφημου δανείου της Goldman Sacks, μας πληροφορεί ότι:

- καλά έκανε ο κ. Στριφτός και το πήρε αφού είχε όραμα ο άνθρωπος αλλά θέλεις η συγκυρία, θέλεις η πλεονεξία, στη στροφή το δάνειο πήγε για βρούβες

- ακόμη καλύτερα, (μας πληροφορεί η συμπαθής εφημερίδα), έπραξε ο Φωτιάδης και σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις αφού λέει δεν του έδινε η Πολιτεία αυτά που δικαιούνταν (ελπίζω να μην εννοεί τα ΚΑΠ για το Ολυμπιακό Χωριό, γιατί κάτι τέτοιο μυρίζομαι)

Και αφού τους ρίχνει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ  και τους απαλλάσσει των περαιτέρω ευθυνών, μας δείχνει τον κύριο υπεύθυνο: ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και για να μην εκτεθεί περισσότερο τα «χώνει» ελαφρώς και στους τοπικούς άρχοντες.

Τα χρήματα όμως για το καθάρισμα του «χαλιού», όπως το ονομάζει ο συμπαθής αρθρογράφος, τα πλήρωσε το σύνολο των Ελλήνων Φορολογούμενων και εδώ δεν ισχύει το: «Μαζί τα φάγαμε» αλλά το άλλοι τάφαγαν και  άλλοι πληρώνουν.

Αντί λοιπόν η συμπαθής εφημερίδα να ρίξει όλη την ευθύνη εκεί που πραγματικά ανήκει, προσπαθεί να βγάλει λάδι τους ενόχους.

Αμ καημένε!
Ο ρόλος του τύπου δεν είναι να δίνει συγχωροχάρτια. Αυτή είναι δουλειά του Πάπα.

Βατοπεδινός!

Υ.Γ. Και μετά περιμένουν να πάνε μπροστά οι Αχαρνές! 

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Απόσπασμα από το άρθρο του www.acharnorama.gr

"....Κατά την άποψή μας το Ολυμπιακό Χωριό καλώς δεν χαρακτηρίστηκε Αυτοτελής Οικισμός, καθώς υπάρχουν κι άλλοι παρόμοιοι οικισμοί σε όλο τον Δήμο των Αχαρνών. Με την «ταμπέλα» αυτοτελής οικισμός άλλο ένα «γκέτο» μέσα στην πόλη θα σχηματιζόταν δίχως ουσιαστικό λόγο. Όπως και σε άλλα ρεπορτάζ έχουμε αναφέρουμε η πόλη πρέπει να «δέσει» αρμονικά και όχι να κοπεί σε κομμάτια, που θα προβάλλουν επιδεικτικά είτε κοινωνικά, είτε οικονομικά, είτε περιβαλλοντικά στοιχεία προς τα έξω. Όπως ξανά έχουμε αναφέρει αντί να τρέχουμε για «ταμπέλες» καλύτερο θα ήταν να… πέσουν τα συρματοπλέγματα της ντροπής και να πραγματοποιηθούν έργα και κινήσεις, ώστε το Ολυμπιακό Χωριό, που είναι κομμάτι των Αχαρνών, απλά να έρθει ακόμη πιο κοντά στον κεντρικό ιστό της πόλης..."

Λίγες παρατηρήσεις!

1.  Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται, ότι υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι οικισμοί στην πόλη των Αχαρνών. Προφανώς αγνοεί την πρόσφατη αθλητική ιστορία. Διότι ως γνωστόν παρόμοιος οικισμός σαν το Ο.Χ. δεν υπάρχει ούτε στις υπόλοιπες Αχαρνές ούτε στη Χώρα ολόκληρη και πρακτικά δε θα υπάρξει ούτε στο μέλλον.

2. Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται, ότι υπάρχουν γκέτο στις Αχαρνές. Προφανώς θα εννοεί τον οικισμό των Ρομά εκτός και αν θεωρεί, ότι οι Αχαρνές αποτελούνται από ένα σύνολο γκέτο. Τον πληροφορώ ότι ουδείς στο Ο.Χ. αισθάνεται ότι βρίσκεται σε γκέτο. Αν ο αρθρογράφος αισθάνεται ότι ζει σε μια πόλη με γκέτο, είναι δικό του πρόβλημα και όχι των κατοίκων του Ο.Χ..

3. Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται, ότι η πόλη πρέπει να δέσει αρμονικά και όχι να είναι διάφορα κομμάτια. Κατά πρώτο να τον πληροφορήσω, ότι θα πρέπει να μελετήσει με προσοχή όλες τις σχετικές μελέτες για το Δήμο των Αχαρνών και ιδιαίτερα τις αναφορές για τις αιτίες για το χάλι που επικρατεί και ίσως τότε να βγάλει τα σωστά συμπέρασμα για τους υπαίτιους και να μη ψάχνει φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν και οι ισχυρισμοί ότι θα προέλθουν δεινά, αν το Ο.Χ. χαρακτηριστεί αυτοτελής οικισμός, μάλλον γέλιο προκαλεί.  Ο αρθρογράφος ας ψέξει καλύτερα  τους άπληστους ιδιοκτήτες γης, (μεγαλύτερη απληστία δεν υπήρξε από συστάσεως Ελληνικού Κράτους), που δημιούργησαν αυτό το πολεοδομικό μπάχαλο, που στον αιώνα τον άπαντα δεν πρόκειται να διορθωθεί.

4. Για τα συρματοπλέγματα  του αρθρογράφου μπορώ να του δηλώσω, ότι μια χαρά είναι εκεί που είναι και δυστυχώς το Ο.Χ. δεν μπορεί να έρθει πιο κοντά, διότι το εμποδίζει η Λεωφόρος Κύμη.

Εν κατακλείδι τον πληροφορώ, ότι για να αισθανθούν πραγματικά οι κάτοικοι του Ο.Χ. ότι αποτελούν κομμάτι του Δήμου Αχαρνών, πρέπει πρωτίστως η Δημοτική Αρχή να το θέλει. Η συμπεριφορά τόσο του πρώην Δήμαρχου Φωτιάδη αλλά και του σημερινού, ήταν και συνεχίζει να είναι απαξιωτική, αδιάφορη και επικίνδυνη για τους κατοίκους του Ο.Χ.. Το μόνο τους ενδιαφέρον ήταν και είναι τα χρήματα που θα εισπράττουν χωρίς να προσφέρουν τίποτε.

 Βατοπεδινός

 Υ.Γ.1 Ευτυχώς υπάρχουν και βίντεο που αποδεικνύουν τη διαφορά λόγων και έργων του νυν Δήμαρχου!
Υ.Γ.2  Πάντως διαμαρτύρομαι για το γεγονός, ότι αρθρογράφος μας υποβίβασε σε απλό γκέτο από Κόσσοβο που ήμασταν την εποχή του Τσέλιγκα. 


Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ!

Ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν κατανοήσει την απλούστατη αλήθεια: ότι το Ολυμπιακό Χωριό δεν μπορεί να προσδοκά από κανέναν να καλύψει τα αυτονόητα που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους και ως άλλοι δον κιχώτηδες, προσπαθούν από μόνοι τους τουλάχιστον για ό,τι αφορά το άμεσο περιβάλλον τους να προβαίνουν σε ενέργειες καθαρισμού είτε της πράσινης ζώνης είτε άλλων χώρων, βελτιώνοντας και αισθητικά το χώρο αλλά και αποφεύγουν παραδείγματα σαν αυτό που θα δείξουμε στη συνέχεια.  

Άλλοι συμπολίτες μας έχουν την άποψη, και δικαιολογημένα, ότι δεν είναι δυνατόν ο απλός πολίτης να αντικαταστήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή του ΟΕΚ.

Εν προκειμένω και οι δύο αντιλήψεις έχουν την επιχειρηματολογία τους και τα δίκαιά τους και η πρόθεσή μας δεν είναι να επιρρίψουμε την ευθύνη στους απλούς πολίτες..

Όμως, η πενταετής διαμονή μας στο Ολυμπιακό Χωριό μας έχει δείξει, ότι και η νέα Δημοτική Αρχή μας αντιμετωπίζει όπως ακριβώς και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία σε όλα τα επίπεδα ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Τα δείγματα γραφής της νέας Δ.Α. είναι σαφή και προδικάζουν ότι τίποτε ουσιαστικό να μην περιμένουμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στην πράσινη ζώνη και στα παρτέρια των διασταυρώσεων των κεντρικών δρόμων. Τα χόρτα έχουν ξεπεράσει σε ύψος τους θάμνους.

Η αφορμή για την παρούσα ανάρτηση, δεν είναι άλλη παρά το πρόσφατο συμβάν στη πράσινη ζώνη, που ανάγλυφα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Αφού λοιπόν, κάποιοι συμπολίτες μας θεωρούν, ότι δεν υπάρχει λόγος να αναλαμβάνουμε δραστηριότητες, που ανήκουν σε άλλους, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Η ευθύνη για τους κοινόχρηστους χώρους, ως γνωστόν, είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής. Επειδή όμως ο Δήμος, όποτε δεν το συμφέρει, μας λέει το γνωστό παραμύθι της μη παραλαβής του Ο.Χ. και φυσικά δεν αναλαμβάνει τον κααθρισμό. Η ευθύνη λοιπόν, ανήκει στον ιδιοκτήτη που είναι ο ΟΕΚ.

Βεβαίως ο Δήμος έχει τη νομοθετική ευχέρεια να αναλάβει την κοπή των χόρτων και εν συνεχεία να επιβάλλει στον ΟΕΚ τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν το έκανε και ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην πράσινη ζώνη είναι δεδομένος.   
  
Επομένως, αφού υπάρχει το θεσμικό όργανο που λέγεται ΣΚΟΧ, έχει την υποχρέωση άμεσα να προβείς στις κατάλληλες ενέργειες προς τον ΟΕΚ, για να αναλάβει την  ευθύνη της κοπής των χόρτων σε όλο το Ολυμπιακό Χωριό όσο είναι καιρός και δε γίνουμε παρανάλωμα του πυρός.