Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΛΑΤΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ!

Στη συνέχεια δίνονται ο ορισμός και τα οφέλη από τη λεγόμενη διαβούλευση στα ζητήματα που αφορούν τους δημότες των Ο.Τ.Α. στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
 
«Η διαβούλευση στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία τεχνική διαλόγου, συμμετοχής, κατάθεσης τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, δέσμευσης και συναίνεσης σε καίρια ζητήματα των δημόσιων πολιτικών που καλούνται να εφαρμόσουν οι εμπλεκόμενοι ΟΤΑ.

Τα Οφέλη από την εφαρμογή της δημόσιας διαβούλευσης αφορούν:
•    Στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διοικητικής ανασυγκρότησης της περιφερειακής διοίκησης της χώρας.
•    Τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
•    Τον τεκμηριωμένο και δημιουργικό διάλογο με όλους τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.
•    Την ανάληψη κοινής ευθύνης στην πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού».

Όλοι «οι Καλλικρατικοί Δήμοι» διαθέτουν ηλεκτρονική ιστοσελίδα οπότε θα μπορούσαν αφενός να χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες για διάλογο με όσους εκ των πολιτών διαθέτων διαδίκτυο, όπως γίνεται στη διαβούλευση των Υπουργείων, κι αφετέρου να εφαρμόζουν τον κλασικό τρόπο ήτοι οι φορείς να καταθέτουν γραπτώς τις προτάσεις των για τα ζητήματα που αφορούν τους δημότες στους αντίστοιχους Δήμους.

Το νόημα της διαβούλευσης είναι φανερό, ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα και στον τελευταίο πολίτη να εκφράσει την άποψή του ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συνεπώς, εάν ο Δήμος Αχαρνών επιθυμεί πράγματι να έχει ουσιαστική διαβούλευση, θα πρέπει να ενεργοποιήσει και τη δυνατότητα της άμεσης κατάθεσης των απόψεών του στο διαδίκτυο, όπως γίνεται και στα υπουργεία ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δημότες να μελετούν τις απόψεις των άλλων δημοτών και όχι να γίνονται οι προτάσεις μέσω ηλεκτρονικών επιστολών όπως προσωπικά έχω κάνει στο παρελθόν. Μέθοδος που πρακτικά αναιρεί το νόημα της διαβούλευσης!

Vatopedinos!

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΕΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ MADE IN NTOUROU!

Αποφάσισε, λέει, το Δημοτικό Συμβούλιο των Αχαρνών τη μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 0,05 στις οικίες των Αχαρνών δηλαδή από 1,05 σε 1,00. Παρότι υπηρετώ θετική επιστήμη, τυγχάνω λίγο τζιόρας στα μαθηματικά και προφανώς μπορεί να κάνω και λάθος στους υπολογισμούς:

Η μείωση που προβλέπεται για 61/365 ημέρες είναι της τάξης των 0,85 ευρώ. Δηλαδή στην περίπτωσή μου, 102 χ 1 χ 61/365 = 17,05 από 17,90 και περίπου 5 ευρώ όλο το χρόνο, (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ πάντα).
Παράλληλα λέει, ότι επιβάλλεται ενιαίος δημοτικός φόρος της τάξης του 0,21/τ.μ.. Στην περίπτωσή μου 102 χ 0,21 = 21,42 ευρώ και δε γνωρίζω, αν πρόκειται για ετήσιο φόρο ή θα είναι ανά δίμηνο όπως όλοι οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη. Δηλαδή, ότι τάχα μου ο καλός μας Δήμαρχος διαπιστώνει τα οικονομικά προβλήματα των Δημοτών και μας μειώνει τα Δημοτικά Τέλη αλλά από την πίσω πόρτα τραβάει και ένα χαράτσι παπακωσταντινέικο θέλεις; βενιζελικό θέλεις; αλλά όμως χαράτσι του κερατά και ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ!

Σημειώνω δε, ότι αυτά που εισέπραττε παρανόμως επιπλέον ο Δήμος επί 4 χρόνια από τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού ουδέποτε τα επέστρεψε παρότι έχει πάρει σχετική απόφαση για επιστροφή τουλάχιστον ενός μικρού τμήματος των οφειλόμενων.

Προσωπικά δεν θέλω να κάνω σχόλια σε ποιους κάνει ρουσφέτι και ποιους χαρατσώνει, όλοι έχουν μυαλό, ας το σκεφτούν μόνοι τους.

Υ.Γ. Επειδή ο καθένας διαπιστώνει την οικονομική στενότητα του Δήμου για την οποία προφανώς και δεν ευθύνεται η παρούσα Δημοτική Αρχή αλλά αυτές είναι κουτοπονηριές και απορώ σε ποιους απευθύνονται άραγε για να τις μασήσουν;