Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΓΑΔΕΣ!



Ο θυμόσοφος λαός, (προφανώς όχι τυχαία), υποστηρίζει ότι: «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει» και κάποιοι νομίζουν ότι με το υποβαθμίζουν και να δυσφημούν το Ο.Χ. με τη χρήση διαφόρων απαξιωτικών κοσμητικών επιθέτων, στις συνεντεύξεις των διαφόρων καναλιών, δημοσιογράφων και λοιπών ΜΜΕ, θα καταφέρουν να στρέψουν το ενδιαφέρον της Πολιτείας  για το Ολυμπιακό Χωριό για την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων του μέσω της δυσφήμησης και της υπερβολής.

Στοιχειοθετώ ορισμένες εκφράσεις που κυρίως προέρχονται από τους συμπολίτες μας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Στο έλεος της εγκατάλειψης βρίσκεται το Ολυμπιακό Χωρίο έξι χρόνια μετά τη λάμψη των αγώνων του 2004», «πόλη φάντασμα που ρημάζει από την αδιαφορία», «…έχουμε καταντήσει οδός Αθηνάς…»*, «Το όνειρο έγινε εφιάλτης», «Ζούμε στο επίσημο γκέτο της Αθήνας», « …υπνωτήριο σε στρατώνα..», «….και ανήκουμε όλοι σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού….», «….Σε κατάρρευση οδηγείται με γοργό ρυθμό το Ολυμπιακό Χωριό..», «…Το Ολυμπιακό χωριό ……είναι μια ακυβέρνητη πολιτεία 10.000 κατοίκων, ένα χωριό φάντασμα, απομονωμένο…….. μια νεκρή πλατεία, ……μηδενική κοινωνική ζωή,….. μια γκρίζα ζώνη….»

Και ολοκληρώνω με την υπερφίαλη δήλωση ενός θεσμικού προσώπου του Ο.Χ.: «Το Ολυμπιακό χωριό δυσφημεί την Ελλάδα έτσι όπως έχει καταντήσει».

Ας ξεκινήσω από την τελευταία βαρύγδουπη δήλωση: Δηλαδή το Ο.Χ. έχει «καταντήσει» έτσι που κατάντησε γενικά και αόριστα ΜΟΝΟ από την αδιαφορία της Πολιτείας; Δηλαδή εμείς δε βάλαμε το χεράκι μας προς αυτήν την κατεύθυνση; Αγαπητέ Θεσμικέ Εκπρόσωπε «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους» αλλιώς καθόμαστε στο σπιτάκι μας και δεν το «παίζουμε παράγοντες»..

Όταν διαμαρτύρεται ο χι κ. Λυκειάρχης για τα ξηλωμένα καλοριφέρ, τους γραμμένους τοίχους και τις βρώμικες αίθουσες, ευθύνεται γενικώς η Πολιτεία; Αυτός και υπόλοιποι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμία ευθύνη; Έλεος κύριε Λυκειάρχα.

Δηλαδή γενικώς κάποιοι θέλουν να μας πείσουν, ότι το ζήτημα των βανδαλισμών είναι συνέπεια της ανίας αυτών που το κάνουν; Δηλαδή το οικογενειακό περιβάλλον δεν έχει καμία ευθύνη; Δηλαδή θέλουν να μας πείσουν, ότι εκεί που διαβίωναν  προηγούμενα, είχαν κινηματογράφους, αίθουσες διασκέδασης, καφετέριες, γήπεδα και λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις άμεσα στη γειτονιά τους και είχαν όλη την άνεση εκτόνωσης της περίσσειας ενέργειας; Ας μειδιάσω.

Δηλαδή μήπως ισχυρίζομαι ότι δεν έχει ευθύνη η Πολιτεία; Βεβαίως έχει, αλλά πρέπει να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και όχι συλλήβδην μόνο στον Καίσαρα.

Η Πολιτεία, (δηλαδή η Κεντρική Κυβέρνηση και ο ΟΕΚ), ευθύνεται για τον τρόπο που αντιμετώπισε τα καταστήματα, για τη μη κατασκευή του Πολεοδομικού Κέντρου, για την ιστορία του κτιρίου του Βατοπεδίου, για την συγκοινωνία, για τη φύλαξη αλλά η μεγαλύτερη και περισσότερο σημαντική ευθύνη που της ανήκει, είναι για το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Χωριό δεν έγινε Δήμος.

Για τα υπόλοιπα έχουμε βάλει και εμείς το χεράκι μας. Στην πλήρη αδιαφορία έως εχθρική στάση του Δήμου Αχαρνών απέναντι στις υποχρεώσεις του, ουδέποτε απαντήσαμε θεσμικά δηλαδή στα αρμόδια κρατικά όργανα που προΐστανται του Δήμου. Τουναντίον, έχουμε αφήσει από το 2006 τη Δημοτική Αρχή στο απυρόβλητο. 6 χρόνια πηγαινοέρχονται τα ΜΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, δεκάδες συνεντεύξεις, ερωτήσεις στη Βουλή, επιστολές κλπ κλπ αλλά τίποτε κατά του Δήμου, ο οποίος μόνο να εισπράττει τα δημοτικά τέλη, τους φόρους και τα ΚΑΠ από μας, θεωρεί ως υποχρέωσή του και τίποτε περισσότερο και δε φτάνει αυτό αλλά ζητάει και τα ρέστα.

Επίσης ας αναφερθούμε και στην προσωπική στάση του καθενός μας είτε είμαστε σε κάποιο θεσμικό όργανο του Ο.Χ. είτε όχι. Γενικά μας κατέχει αδιαφορία για ό,τι κινείται και ζει πέρα ακριβώς από τα όρια του κτιρίου που ζούμε. Μερικοί δε από μας, ούτε για τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν αποκλειστικά στο κτίριό μας δεν ενδιαφερόμαστε πόσο μάλλον για τους άλλους κοινόχρηστους χώρους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν, ότι τα πεζοδρόμια και η πράσινη ζώνη είναι χώροι στάθμευσης φορτηγών, συρόμενων και ΙΧΕ.

Η φιλοσοφία που μας διέπει είναι: «αφήστε να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα», όταν πέφτουν στην αντίληψή μας, πράξεις και παραλείψεις που είναι σε βάρος των υπολοίπων με συνέπεια τη διαιώνιση μιας κακής νοοτροπίας: «ότι δεν είναι δικό μου ας καεί». 

Τέλος προσωπικά δηλώνω, ότι παρά τα υπαρκτά προβλήματα, τη διαμονή μου στο Ολυμπιακό Χωριό, που ούτε φάντασμα είναι, ούτε γκέτο, ούτε υπνωτήριο στρατώνα, δεν την αλλάζω με την Αθήνα, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, το Αιγάλεω, το Κερατσίνι κλπ κλπ, έστω και για να μην πέσει το σπίτι μου και με «πλακώσει», και πιστεύω ότι κανείς δε μας εμποδίζει, εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης είναι δυσβάστακτες, όπως παρουσιάζονται στα δημοσιογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα των ΜΜΕ, να επανέλθουμε στην προτεραία μας κατάσταση.  

Βατοπεδινός.

*  "Οδός Αθηνάς" δηλαδή πιάτσα γυναικών ελευθέρων ηθών!!!!

Υ.Γ. Είναι γνωστό ότι στις 3 Σεπτέμβρη υπάρχει μία πρωτοβουλία για το Ολυμπιακό Χωριό. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».


        


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!


1912 με νόμο του Ε. Βενιζέλου «περί συστάσεως Δήμων και Κοινοτήτων» ιδρύονται πάνω από 6000 Δήμοι και Κοινότητες ανά την Ελληνική Επικράτεια. Οι βασικές προϋποθέσεις ήταν για μεν τους Δήμους πληθυσμός άνω των 10000 κατοίκων και για τις Κοινότητες πληθυσμός άνω των 300 κατοίκων και ύπαρξη Δημοτικού Σχολείου και κάτω από 300 κατοίκους, η ύπαρξη Δημ. Σχολείου ή ίδια έσοδα άνω των 2000 δραχμών.

Όποιος ανατρέξει στο παρελθόν όλων αυτών των Κοινοτήτων και Δήμων θα διαπιστώσει, ότι μέχρι να καθιερωθούν, ως έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι διάφοροι πόροι, φόροι, τέλη εισφορές, Κ.Α.Π. κλπ, οι πλειοψηφία των κοινοτήτων φυτοζωούσε και για τα έργα βασίζονταν αφενός στη θέληση του κάθε Νομάρχη αλλά και στη δραστηριότητα του Κοινοτάρχη. Βεβαίως υπήρχε και η μάστιγα των τοπικών Βουλευτών και Πολιτευτών, οι οποίοι προεκλογικά υπόσχονταν ποτάμια και γεφύρια και μετεκλογικά, όταν η νομαρχία κατασκεύαζε κανένα γεφυράκι, πρώτοι αυτοί έστελναν τηλεγράφημα, ότι με τις άοκνες ενέργειές των κατασκευάστηκε η γέφυρα κλπ κλπ.

Τα περισσότερα όμως τοπικής φύσεως έργα από σχολεία μέχρι υδραγωγεία γίνονταν από τη λεγόμενη προσωπική εργασία των κατοίκων είτε την εθελοντική είτε την υποχρεωτική (έκαστο ενήλικο μέλος της οικογένειας έπρεπε να διαθέσει ορισμένες ημέρες του χρόνου για προσωπική εργασία στην Κοινότητα ή αντίστοιχα χρήματα). Με τον τρόπο αυτό δηλαδή μέσω της προσωπικής εργασίας, έχουν κατασκευαστεί στη Χώρα χιλιάδες έργα, τα οποία ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε χρήση.

Βεβαίως οι καιροί άλλαξαν, οι σημερινοί Δήμοι με μια σειρά νομοθετημάτων απέκτησαν έσοδα μέχρι και τη δυνατότητα σύναψης δανείων με την εγγύηση του κράτους. Φυσικά, όλα τα θεσμοθετημένα έσοδα των Δήμων έχουν σαν στόχο όχι βεβαίως το ρουσφετιλίκι για τα ψηφαλάκια και τον πλουτισμό των διαφόρων περί των Δήμων  κυκλοφορούντων λαμόγιων αλλά την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοτών σε ένα περιβάλλον καθαρό στα πλαίσια της αρμοδιότητας του Δήμου και παράλληλα ο Δημότης στην καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες του Δήμου να εξυπηρετείται αξιοπρεπώς.  

Δυστυχώς και στα δύο κομβικά σημεία ήτοι του καθαρού περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης εμείς οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού, πολύ απέχουμε. Ο Δήμος Αχαρνών τουλάχιστον δεν προσφέρει ούτε τα ελάχιστα, αν και κάποιοι ήλπιζαν, ότι με τη νέα Δημοτική Αρχή, τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Δυστυχώς όμως μία από τα ίδια και χειρότερα.

Τι προτείνεται λοιπόν, σε αυτή την όχι και ευχάριστη συγκυρία που επικρατεί στη Χώρα αλλά και στον καταχρεωμένο Δήμο Αχαρνών; Την ανάπτυξη πρωτοβουλίας εκ μέρους των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, σε συγκεκριμένα θέματα όπως για παράδειγμα:

- Στην προστασία της πράσινης ζώνης κυρίως από τους κατοίκους που είναι σε επαφή με αυτήν. Αν κάθε κτίριο φρόντιζε για το χώρο της  πράσινης ζώνης που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του , ποτέ δε θα υπήρχε ο κίνδυνος ούτε να ξεραθούν τα δέντρα ούτε να αρπάξουν φωτιά, όπως άλλωστε  έχει συμβεί.
- Στην προστασία των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων επίσης κυρίως από τους κατοίκους που τα κτίριά των βρίσκονται σε επαφή με αυτούς τους χώρους. Ισχύει ό,τι ακριβώς για την πράσινη ζώνη.
- Στην προστασία των κοινόχρηστων χώρων από τους βανδαλισμούς και τις κλοπές.Δηλαδή "στο μπάτε σκύλοι αλέστε και  αλεστικά μη δίνεται" των διαφόρων δε μας αφορά;
- Στην προστασία των κοινόχρηστων χώρων από τους κατέχοντες κατοικίδια ζώα Καλά κάνουν και έχουν κατοικίδια αλλά ταυτόχρονα να φροντίζουν, (όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση), να μαζεύουν και ό,τι αυτά αφήνουν στη διάρκεια του περιπάτου τους. Δεν είναι ντροπή ούτε υποχρέωση των υπολοίπων να τα "τρώνε" στη μούρη τους. 
- Στις μαζικές καταγγελίες ενάντια στο Δήμο Αχαρνών στα αρμόδια κρατικά όργανα για τις παραλήψεις όσον αφορά την αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων και τη συλλογή των απορριμμάτων και των ογκωδών αντικειμένων. Επιτέλους η Δημοτική Αρχή ας πάψει το παραμύθι της μη παραλαβής του Ο.Χ. και να φροντίσει για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.      

Με λίγα λόγια, δεν είναι υποχρεωτικό να αχοληθούμε όλοι με όλα. Αρκεί ο καθένας το μερίδιό του.  
Μπορεί σήμερα ό θεσμός της προσωπικής εργασίας να είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, κανείς όμως δεν μας εμποδίζει να αποτελέσει και στοιχείο του σήμερα, χωρίς βεβαίως να αφήνουμε στο απυρόβλητο τον κάθε Δήμαρχο για παράλειψη των υποχρεώσεών του.

Βατοπεδινός! 

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ!


Αφού, (όπως δείχνουν τα γεγονότα), απέτυχε ή τέλος πάντων προς το παρόν δεν είναι εφικτή, η υλοποίηση της προεκλογικής πρωτοποριακής πρότασης του κ. Δήμαρχου δηλαδή της κατασκευής λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Λουτρό των Αχαρνών, αφενός για την αντιπλημμυρική προστασία του Κεντρικού Μενιδίου, (η οποία επίσης βάσει κατάλληλου master plan, θα ήταν δυνατό να συνδυαστεί με χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού) κι αφετέρου θα δημιουργούσε σε άλλο χώρο κατάλληλες συνθήκες για την κοινωνική ένταξη των εκεί Αθίγγανων, τέθηκε σε ισχύ νέο σχέδιο, λιγότερο βέβαια φιλόδοξο αλλά επίσης μεγαλοφυές.

Με την μετεγκατάσταση, λέει, των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο κτίριο που στέγαζε κάποτε το Γυμνάσιο στην περιοχή της Αυλίζας, φιλοδοξούν οι ιθύνοντες νόες  του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου, να περιορίσουν τις παράνομες δραστηριότητες των Αθιγγάνων στην περιοχή αυτή και κυρίως τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Φοβερό σχέδιο.
Απορώ πως αυτό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφήνει ανεκμετάλλευτα τέτοια μυαλά Με τέτοιες και παρόμοιες προτάσεις, θα έλυναν δια παντός τις  παράνομες πράξεις και δραστηριότητες.

Υ.Γ. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι, με ποιο τρόπο οι ασφαλισμένοι θα μεταβαίνουν στα γραφεία του ΙΚΑ: με τεθωρακισμένα οχήματα ή με ελικόπτερο;

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αφιερωμένο στους «Άγνωστους/ες» Ακρίτες μας!


"Ο ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ"
Από την ανθολόγηση του Γιώργου Ιωάννου: "Τα δημοτικά μας τραγούδια"
Τώρα τα πουλιά, τώρα τα χελιδόνια
την αυγή ξυπνούν και γλυκοκελαηδούνε..
τώρα οι έμορφες συχνολαλούν και λένε:

-Ξύπν', αφέντη μου, ξύπνα, γλυκιά μ' αγάπη,
ξυπν', αγκάλιασε κορμί σαν κυπαρίσσι,
κάτασπρο λαιμό, βυζιά σαν τα λεμόνια.
-Αφ' σε, λυγερή, ύπνο να πάρω λίγο..
μεν' αφέντης μου στη βίγλα μ' είχε απόψε..
και στον πόλεμο ολόμπροστα με βάνει,
για να σκοτωθώ για σκλάβο να με πάρουν.

Εντάξει!
Σας αφήνουμε στην αγκαλιά του Μορφέα!
Προσοχή στο απότομο ξύπνημα, δημιουργεί άγχος και αρτηριακή πίεση!