Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ!

Τελευταία αναπτύσσεται στο Ολυμπιακό Χωριό μια φιλολογία για επενδύσεις  σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γνωστές και ως  Α.Π.Ε., με την εγκατάσταση των οποίων στους κοινόχρηστους χώρους αφενός θα μετατραπούμε σε «Οικολογικό Χωριό» κι αφετέρου θα εξασφαλίσουμε επιπλέον χρήματα για να συντηρούμε τους εναπομείναντες κοινόχρηστους χώρους. Η συζήτηση άνοιξε μετά από πρόταση προς το Σ.Κ.Ο.Χ. του Περιφερειακού Σύμβουλου των Οικολόγων – Πρασίνων κ. Διάκου.

Επειδή υπονοήθηκε από τον εισηγητή κ. Διάκο, ότι στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται και η «πράσινη ζώνη», πρέπει να επισημάνουμε ότι μάλλον πρόκειται περί συγχύσεως, διότι μετατροπή της  «πράσινης ζώνης» σε Φ/Β πάρκο θα επρόκειτο περί παραλογισμού και άγνοιας βασικών δεδομένων αφού μια τέτοια εγκατάσταση θα απαιτούσε αφενός το πλήρες ξήλωμα των πάντων εντός της πράσινης ζώνης για την εγκατάσταση των πάνελ κι αφετέρου τον αποχαρακτηρισμό του χώρου από αρχαιολογική ζώνη προστασίας Α λόγω Αδριάνειου Υδραγωγείου και αλλαγή της χρήσης γης.

Συνεπώς αναφερόμαστε για μία Φ/Β εγκατάσταση εκτός «πράσινης ζώνης».

Για την εγκατάσταση λοιπόν ενός Φ/Β πάρκου στην περίπτωσή μας υπάρχουν τρία  βασικά ζητήματα, που προηγουμένως πρέπει να  έχουμε επιλύσει:

1. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης «του οικοπέδου μας» και φυσικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς
2. Τα ίδια κεφάλαια που μπορούμε να διαθέσουμε για την επένδυση (συμφωνία με τράπεζα) και
3. Αίτηση για άδεια παραγωγής από Α.Π.Ε. εφόσον η εγκατάσταση υπερβαίνει τα 150KWp.

Συνεπώς αφού ορίσουμε το χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ενιαίος και να έχουμε εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα χρήσης του από τον ΟΕΚ, αφού σύμφωνα με την Υ.Α. 9154 ΦΕΚ 583 Β 14.04.2011 «Άρθρο 1&5 «Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η απόδειξη της κυριότητας ή της νόμιμης κατοχής του γηπέδου για την εγκατάστασή τους», τότε θα πρέπει να συσταθεί εταιρία που θα εκπροσωπεί τους δικαιούχους του Ο.Χ. και θα χειριστεί την όλη υπόθεση και θα διαχειριστεί το Φ/Β πάρκο. Εξάλλου η σύσταση εταιρίας είναι προϋπόθεση, αν θέλουμε να υπαχθούμε στον Αναπτυξιακό Νόμο με σκοπό την Παραγωγή και Πώληση Ενέργειας.

Ας υποθέσουμε, ότι ο ΟΕΚ μας παραχωρεί τη χρήση του καταλληλότερου για την περίπτωση κοινόχρηστου χώρου από πλευράς αισθητικής, προσανατολισμού και αποστάσεων από τις κατοικίες, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των εγκαταστάσεων του τένις και της Πυροσβεστικής, έχει έκταση  περίπου 9 στρεμμάτων και μπορεί να αξιοποιηθεί το 30%, δημιουργώντας ένα Φ/Β πάρκο των 300 έως 350 KWp. Σημειώνεται, ότι ο χώρος βρίσκεται πλησίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και στρατιωτικού αεροδρομίου, που πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστεί, αν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης Φ/Β πάρκου.

Αν λοιπόν ο Σύλλογος Κατοίκων, (ο οποίος ούτως ή άλλως μας εκπροσωπεί), στον οποίο απευθύνθηκε ο κ. Διάκος, θεωρεί, ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου από πλευράς αδειοδοτήσεων, δεν έχει παρά αφού εξασφαλίσει από τον Ο.Ε.Κ τη χρήση του χώρου, να προχωρήσει παράλληλα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την πληροφόρηση των κατοίκων και τη λήψη αποφάσεων. Διαφορετικά η όλη συζήτηση και ο προβληματισμός καταλήγει σε αμπελοφιλοσοφία.

Επειδή γράφονται και λέγονται και για εγκαταστάσεις στις στέγες και στα στέγαστρα των κτιρίων μας, σημειώνονται τα παρακάτω:

Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής).

Επιτρέπεται το σύστημα να μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, εφόσον η τοποθέτηση του δεν αντίκειται στον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Βασική προϋπόθεση για την προσθήκη φωτοβολταϊκού συστήματος για την πώληση ενέργειας είναι η ύπαρξη ηλιακού θερμοσιφωνικού συστήματος.

Αρκετές πληροφορίες για ενδιαφερόμενους και εκτός Ο.Χ. στις παρακάτω ιστοσελίδες:

Καθώς επίσης απαραίτητο είναι και η μελέτη του νόμου 3851/2010 (ΦΕΚ Α85/2010) που αφορά τις διαδικασίες των ΑΠΕ.

Εν κατακλείδι!
Καλά τα σχέδια αλλά πρωτίστως προέχει ο εισηγητής τόσο σοβαρού θέματος, προηγουμένως να έχει λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο και μετά να προχωρήσει σε εισηγήσεις. Δουλειές του ποδαριού απλά οδηγούν σε απαξίωση του όποιου εγχειρήματος και στο μέλλον!

7 σχόλια:

  1. Συμπολίτης μας, υπέρμαχος και προασπιστής (;) της Πράσινης Ζώνης, έκανε στο forum την πρόταση: «Μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε και την περίπτωση της Εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών στο Ολυμπιακό Χωριό;».

    http://forum.olympic-village.gr/forums/p/794/2058.aspx#2058

    Συγκρατήθηκα να τον ρωτήσω: «ΠΟΥ ακριβώς;» και είπα να περιμένω την εξέλιξη της συζήτησης.

    Μήπως, όμως, είναι ΤΩΡΑ η ευκαιρία η Π.Ζ. να γίνει αφορμή συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πλευρών -των «τσιμεντολάγνων» και των «τσιμεντομάχων» δηλ.- επιλέγοντας τη μέση λύση κάλυψης των 200 επίμαχων στρεμμάτων με Φ/Β;

    Για να σοβαρευτούμε, συμφωνώ με την προσέγγιση του Βατοπεδινού στο θέμα. Μακάρι να υπήρχε ή να υπάρξει τρόπος να κάνουμε κάτι. Κομμάτι δύσκολο όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελάτε βρε παιδιά! Ας είμαστε σοβαροί!
    Ο ΣΚΟΧ και το Δ.Σ του, έπραξαν απλά αυτό που θα έπραττε ο καθένας μας!Απλά άκουσαν την πρόταση του συνομιλητή τους!Κάθε συζήτηση που κάνει ο ΣΚΟΧ είναι ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!
    ΜΕΤΑ ΣΥΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ,ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ,ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ή ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΕΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ!
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Σ!

    Έχουν γνώση οι φύλακες τι παίζεται!Φυσικά υπάρχουν και άλλοι που λένε.......ΌΟΟΟΟλα ΑΝΕΚΤΆ !ΔΕΝ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΠΩΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΆ!
    Το θέμα είναι ποιός θα κάνει την εισήγηση και τι θα πεί!Εκείνος που απλά λέει και δεν αποδεικνύει....απλά λέει!
    Από προσωπική εμπειρία στο εξωτερικό,τέτοια θέματα εντάσσονται στο συμμετοχικό σχεδιασμό και σε κράτη και χώρες που έχουν και ανάλογη κουλτούρα(βλέπε Αυστρία),περνάνε τουλάχιστον 6 μήνες διαβουλεύσεων με τις τοπικές κοινωνίες για να πεισθούν οι κάτοικοι και εξετάζονται και επανεξετάζονται όλα τα θέματα(ιδέες,προμελέτες,μελέτες,πράξεις εφαρμογών,νομοθεσίες κλπ). Σχεδόν πάντα, το τελικό αποτέλεσμα έχει μεγάλα οφέλη ,βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα ,χειροπιαστά(οικονομικοί πόροι κοινότητας,εργασία) και άυλα (ποιότητα ζωής).
    Εδώ ,έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα!
    Μή φοβάστε!
    Π.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανείς δε φοβάται από τις πρόχειρες και ατεκμηρίωτες προτάσεις ειδικών και μη ειδικών, αλλά απαιτούνται απαντήσεις στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για να μην κομίζουμε (εμείς)κουκουβάγιες στο Ολυμπιακό Χωριό και οι άλλοι να μην παίζουν εν ου παικτοίς!

    Και αυτό βεβαίως είναι δουλειά του ΣΚΟΧ να απαντάει και όχι μόνο να ακούει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά χαλαρώστε!
    Αφήστε το ΣΚΟΧ να ακούει και τον κόσμο του Ο.Χ να δίνει τις απαντήσεις.Το θέμα της ενέργειας,το Ο.Χ και τα πρότυπα "πράσινα" είναι θέματα μεγάλης συζήτησης!Δεν είναι καιρός να απαντάμε μόνο αλλά και να ακούμε.Έτσι θα ξεδιαλύνουμε πρόσωπα και καταστάσεις για το μέλλον.
    Δείτε εδώ τί παίζεται από παλιά έως και σήμερα και θα παίζεται για πολλά χρόνια ακόμα για το Ο.Χ!
    http://www.rwf-archive.gr/interviews_senaria-new.php?id=184&senario=1
    ...........
    ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗΣ: Στην Αττική μπορούσαμε να έχουμε 100-120 μεγαβάτ αιολικών πάρκων πριν από την Ολυμπιάδα, στο τρίμηνο του καλοκαιριού να παράγουν όση ενέργεια δαπανήθηκε στην Ολυμπιάδα και να σηκώσουμε περήφανα και να πούμε «η πρώτη πράσινη Ολυμπιάδα». Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας όμως το έκοψε για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάτι μιλάμε σαν τις κεραίες τον Υμηττό. Αυτό δεν πειράζει το περιβάλλον, οι ανεμογεννήτριες θα το πειράζανε.
    ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα ήταν το Ολυμπιακό χωριό. Επρόκειτο για την δημιουργία μιας καινούργιας συνοικίας, που θα λειτουργούσε ως το εναλλακτικό πρότυπο σε μια μολυσμένη πόλη.
    ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: Είχαμε την δυνατότητα να ξεκινήσουμε από το μηδέν, ξεχνώντας όλα τα κακά δείγματα γραφής τα οποία είχε δώσει επί δεκαετίες και συνεχίζει να δίνει η Αθήνα στον κατασκευαστικό τομέα.
    ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: Μια τεχνολογία υποψήφια να χρησιμοποιηθεί ήταν ο ηλιακός κλιματισμός. Ένα μοντέρνο σύστημα κλιματισμού που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ προχωρημένη τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.
    ΤΣΟΥΤΣΟΣ: Ο ηλιακός κλιματισμός είναι μια τεχνολογία που ως χώρα είμαστε πολύ κοντά στο να θεωρηθούμε ότι είμαστε απ’ αυτούς που έχουμε τεχνογνωσία την καλύτερη σε επίπεδο ευρωπαϊκό.
    ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: Η εγκατάσταση συστημάτων ηλιακού κλιματισμού θα βοηθούσε την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Αντ’ αυτής επιλέχθηκαν τα ενεργοβόρα, παραδοσιακά κλιματιστικά. Κανείς δεν ξέρει με τι ανταλλάγματα...
    ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: Μέσα από τις ιστοσελίδες αρκετών εταιρειών μαθαίναμε ότι ήδη ήταν γνωστό ότι θα εγκατασταθούν μαζικά κλιματιστικά στο Ολυμπιακό Χωριό. Υπήρχαν εταιρείες οι οποίες ευθαρσώς διαφήμιζαν ότι εγκαθιστούσαν κλιματιστικά στο ολυμπιακό χωριό, το οποίο ήταν βιοκλιματικό κατά τα άλλα, όταν ακόμα ήταν στα θεμέλια.
    ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ: Στο Ολυμπιακό χωριό της Αθήνας τελικώς δεν τοποθετήθηκαν ούτε καν ηλιακοί θερμοσίφωνες. Η εξήγηση ήταν απλή.
    ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ: Στο απλό ερώτημά μας, γιατί ρε παιδιά δεν κάνατε έστω τα πολύ εύκολα; Γιατί δεν βάζετε έστω και ηλιακούς θερμοσίφωνες κάτι το οποίο μπαίνει ακόμα και σε συμβατικές κατασκευές σήμερα, υπήρξε η γεμάτη περηφάνια απάντηση του τύπου «αφού εργάτες θα μείνουν μετά, τι μας νοιάζει εμάς;».

    Τελετή λήξης Ολυμπιακών: Καλή αντάμωση.

    Αναπαραγωγή απο το ΡΧΣ.Διαδικτυακή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΡΧΣ

    Π.Κ
    Υ.Γ Έχω και άλλα, να συσκεφθούμε από κοντά!
    Κάτι πρέπει να γίνει πάντως,να προχωρήσουμε για το Ο.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ο ΣΚΟΧ σε κάθε πρόταση φιλοσοφεί και δεν παίρνει θέση, με γεια του και χαρά του! Το ΔΣ του ΣΚΟΧ έχει και τα γένια και τα χτένια και υποθέτω με κάποιο τρόπο θα ενημερώσει και τους κατοίκους περί του θέματος, διότι μέχρι στιγμής καμιά εικοσάδα ανθρώπων, (και πολλούς λέω), κάτι άκουσαν, κάτι πήρε το αυτί τους και τέλος πάντων κάνουν τη συζήτηση που κάνουμε.

    Όσον αφορά τι λένε οι διάφοροι εκτός Ολυμπιακού Χωριού, θα έλεγα, ότι μπορούν να ληφθούν σοβαρά, όταν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια απ' τις εμμονές σου, Βατοπεδινέ, είναι ότι όλα θα τα λύσει ο ΣΚΟΧ -ή έστω ότι πρέπει να τα λύσει-. Τό εύχομαι και γω και σου εύχομαι,επίσης, να ζήσεις πολλά χρόνια και να έχεις την ανάλογη υπομονή.

    Εγώ βρίσκω εξαιρετικά σοβαρά κι ενδιαφέροντα τα περί ηλιακών συστημάτων (τουλάχιστον των δοκιμασμένων Θ/Σ) του "Ανώνυμου". Εξ άλλου απηχούν και τη δική μου "απορία" και πάρα πολλών ακόμα, γιατί δεν προκρίθηκαν ως επιλογή. Εσύ τα θεωρείς εκτός πραγματικότητας όλα αυτά; Εγώ λέω ότι κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν ΚΑΙ γι' αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ωραία!
    Οπότε τι χρειάζεται το μαγαζί;
    Ας βάλει λουκέτο και με τη βούλα της Τρόικα!

    Για το δεύτερο θέμα το εξηγήσαμε!
    Μόλις κλείσουν το αεροδρόμιο, θα βάλουμε και ηλιακούς!
    Όσον αφορά αυτούς που πρέπει να λογοδοτήσουν, ας λογοδοτήσουν πρώτα αυτοί που οδήγησαν τους Πολίτες στην εξαθλίωση και βλέπουμε για τους παρακάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή