Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΛΑΤΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ!

Στη συνέχεια δίνονται ο ορισμός και τα οφέλη από τη λεγόμενη διαβούλευση στα ζητήματα που αφορούν τους δημότες των Ο.Τ.Α. στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
 
«Η διαβούλευση στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία τεχνική διαλόγου, συμμετοχής, κατάθεσης τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, δέσμευσης και συναίνεσης σε καίρια ζητήματα των δημόσιων πολιτικών που καλούνται να εφαρμόσουν οι εμπλεκόμενοι ΟΤΑ.

Τα Οφέλη από την εφαρμογή της δημόσιας διαβούλευσης αφορούν:
•    Στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διοικητικής ανασυγκρότησης της περιφερειακής διοίκησης της χώρας.
•    Τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
•    Τον τεκμηριωμένο και δημιουργικό διάλογο με όλους τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.
•    Την ανάληψη κοινής ευθύνης στην πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού».

Όλοι «οι Καλλικρατικοί Δήμοι» διαθέτουν ηλεκτρονική ιστοσελίδα οπότε θα μπορούσαν αφενός να χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες για διάλογο με όσους εκ των πολιτών διαθέτων διαδίκτυο, όπως γίνεται στη διαβούλευση των Υπουργείων, κι αφετέρου να εφαρμόζουν τον κλασικό τρόπο ήτοι οι φορείς να καταθέτουν γραπτώς τις προτάσεις των για τα ζητήματα που αφορούν τους δημότες στους αντίστοιχους Δήμους.

Το νόημα της διαβούλευσης είναι φανερό, ότι θέλει να δώσει τη δυνατότητα και στον τελευταίο πολίτη να εκφράσει την άποψή του ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συνεπώς, εάν ο Δήμος Αχαρνών επιθυμεί πράγματι να έχει ουσιαστική διαβούλευση, θα πρέπει να ενεργοποιήσει και τη δυνατότητα της άμεσης κατάθεσης των απόψεών του στο διαδίκτυο, όπως γίνεται και στα υπουργεία ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δημότες να μελετούν τις απόψεις των άλλων δημοτών και όχι να γίνονται οι προτάσεις μέσω ηλεκτρονικών επιστολών όπως προσωπικά έχω κάνει στο παρελθόν. Μέθοδος που πρακτικά αναιρεί το νόημα της διαβούλευσης!

Vatopedinos!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου