Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ!

Τελευταία γίνεται μια συζήτηση, όσον αφορά το Πολεοδομικό Κέντρο, (Π.Κ.) της Πολεοδομικής Ενότητας (Π.Ε.) 18 όπου βρίσκεται και το Ολυμπιακό Χωριό.

Να γίνει, να μη γίνει, να γίνει έτσι, να γίνει αλλιώς με αποκορύφωμα την πρόταση να κάνουμε και ένα ψηφιακό δημοψήφισμα.

Γενικώς δηλαδή  ο καθένας μας, λέει το μακρύ του και το κοντό του και σε γενικές γραμμές ισχύει το γνωστό συζητούμε «περί όνου σκιάς». Και συζητούμε περί όνου σκιάς αντί των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Έχω την εντύπωση, ότι αλλαγή της πράξης εφαρμογής ενός ΓΠΣ και ακόμη περισσότερο αυτού που ισχύει για το Π.Ε.18, δεν πρόκειται να γίνει στον αιώνα τον άπαντα, για τον απλούστατο λόγο, ότι εδώ ισχύουν ιδιαίτερες συνθήκες.

Σκεφτείτε, ότι η εταιρία του νυν ιδιοκτήτη του λεγόμενου «βατοπεδινού» κτιρίου, δεν κατόρθωσε να  αλλάξει τη χρήση του κτιρίου που προβλέπονταν αποκλειστικά για Διοίκηση και να το κάνει νοσοκομείο, γιατί στο Πολεοδομικό Κέντρο ήδη υπήρχε η χρήση αυτή.

Και εμείς πιστεύουμε ότι θα μπει ένας ολόκληρος μηχανισμός σε λειτουργία, για να ικανοποιήσει τις απόψεις καμιά 20ρια κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, που θα πατήσουμε το κουμπάκι μιας ψηφιακής ψηφοφορίας,  που θα λέει: δε θέλουμε ή θέλουμε τέτοιο ή τέτοιο Πολεοδομικό Κέντρο;

Ας γελάσω!

Για να δούμε και τα ντεσού της υπόθεσης!

Τι μας λέει το ΓΠΣ;

Αποφ-366/04 (ΦΕΚ-13/Δ/19-1-04)
[ΙΣΧΥΕΙ από 19-1-04] (ΦΕΚ-13/Δ/04)

….Τον καθορισμό πολεοδομικού κέντρου δήμου στην έκταση της Διεθνούς ζώνης στην Πολεοδομική Ενότητα( ΠΕ) του Ολυμπιακού χωριού (ΠΕ 18) (Ν.2745/99 (ΦΕΚ/Α/224/1999), όπως προσδιορίζεται από το Αρθ-4 του παραπάνω προεδρικού διατάγματος με έμφαση στις εμπορικές δραστηριότητες και την αναψυχή και με εξαίρεση τις κατοικίες, τους θρησκευτικούς χώρους, τα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο ισχύον συντελεστής δόμησης του πολεοδομικού κέντρου μπορεί να αυξηθεί μέχρι 0,8 σε
περίπτωση πραγματοποίησης μεταφοράς συντελεστού δόμησης.

Στα κτίρια, τα οποία θα αποδεσμευτούν μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων επιτρέπονται οι εξής δραστηριότητες:
Διοίκηση
Κοινωνική Εξυπηρέτηση (κλινικές, νοσοκομεία)
Εμπορικές εκθέσεις
Εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, (πολυσινεμά, εμπορικά κέντρα)

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση το Πολεοδομικό Κέντρο του Ο.Χ. θα εξυπηρετεί και την Π.Ε. 19.

Αυτά ως προς το ισχύον ΓΠΣ και την πράξη εφαρμογής στην Π.Ε. 18.

Η προσωπική μου άποψη, (αν και δεν μου πέφτει ο λόγος), είναι ότι ο ΟΕΚ, στον οποίο ανήκει η ιδιοκτησία του συγκεκριμένου χώρου του Πολεοδομικού Κέντρου, θα έπρεπε προ πολλού να είχε υλοποιήσει τις περί ου ο λόγος χρήσεις, διαφορετικά δεν κατανοώ γιατί ο Οργανισμός θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου. Ας τον απαλλοτρίωνε η Ε.Ο.Ε. και ας τον έκανε μετά Ολυμπιακό Μουσείο.

Αυτά και σε άλλα με υγεία!

Υ.Γ. Για όποιον έχει αμφιβολίες, ας μελετήσει το τι ακριβώς αναφέρει το ΓΠΣ. Δωρεάν είναι. www.et.gr  : ΦΕΚ 13/Δ./2004 και φυσικά έχει και τον χάρτη με οριοθετημένο το Π.Κ..

4 σχόλια:

  1. Για την ταμπακιέρα συμφωνούμε, αλλά μας αφήνεις απορίες.

    Πες μας ποιός μιλάει και πού για δημοψήφισμα, για να γελάσουμε και μεις μαζί του και να τον σχολιάσουμε ανάλογα.

    Τελευταία διαπιστώνουμε μια τουλάχιστον ύποπτη εμμονή. Μερικοί "βλέπουν" παντού εκλογές, δημοψηφίσματα, ψήφους, ψηφοφόρους.

    Σίγουρα όλα αυτά εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα. Αλλά ποιά; Για φώτισέ μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σοφία λέει: Στον κόσμο τον τυφλών, ο μονόφθαλμος βασιλεύει. Μα καλά, και αν δεν υπάρχει μονόφθαλμος τι γίνεται;
    Κάπως έτσι σκέψου το. Μια παρέα "τυφλών" αλλού για αλλού ο καθένας. Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, αγαπητέ, μόνο παραισθήσεις. Όπως είπες "βλέπουν".

    Ο τύπος εδώ έχει ανεβάσει το νόμο και στο φόρουμ έχουν κάνει διακόσια ποστ που είναι σχεδόν όλα ανούσια χωρίς αυτόν. Αλλού για αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την ακρίβεια το άρθρο 4 του Π.Δ., στο οποίο γίνεται η παραπομπή, απαριθμεί 19 συγκεκριμένες χρήσεις (όποιος ενδιαφέρεται ας τις δει). Δεν είναι μόνον οι επιλεκτικές ερμηνευτικές εκδοχές του post, που κι αυτές με τη σειρά τους κάποιο άλλο "κοντό & μακρύ" απηχούν).

    Τι περισσότερο ή λιγότερο γράφτηκε στο φόρουμ; Το κοντό και το μακρύ του καθενός κυριαρχεί και εκεί. Δε λέτε ευτυχώς που έχουμε ακόμα την ευχέρεια να λέμε το κοντό και το μακρύ μας; Φοβάμαι πως σύντομα αυτά θα μας κοπούν... Ανεξαρτήτως μεγέθους.

    Υ.Γ.:
    Προσοχή στην κατανόηση. Είτε Νόμους και Π.Δ. αφορά είτε τα κοντόμακρα κάποιου φόρουμ, αφού μπαίνουμε στον κόπο να τα διαβάζουμε -όσοι μπαίνουμε- τουλάχιστον ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Διαφορετικά τι νόημα έχει; Να "στη λέω" και να 'μου τη λες"; (Που λέει ο λόγος δηλαδή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άστοχο το σχόλιο. Αφού ορίζει από την αρχή ο Vatopedinos, ότι μιλάει για συγκεκριμένα σχόλια. Αυτά αναιρεί με το γράμμα του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή