Κάποτε
ο Τσέλιγκας εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Χωριό είναι χαρακτηρισμένο σαν γενική κατοικία. Υποθέτω, θα είχε στο μυαλό του εξευγενισμένα σχέδια αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων και της ζώνης πρασίνου, όπως μερικές βιοτεχνιούλες, κάμποσες αποθηκούλες άντε και κανένα εργοστασιάκι.
Πρέπει να επισημάνω, ότι η σκέψη του ήταν πιο προχωρημένη από την πεζή πρόταση του προκατόχου του στο Δημαρχιακό Θώκο, ο οποίος πρότεινε αστικοποίηση όλου του χώρου πάνω από το Ολυμπιακό Χωριό αλλά ο Ο.Ρ.Σ.Α. τούριξε μια ξεγυρισμένη χλαπάτσα και τον χαρακτήρισε ως περιαστικό πράσινο, (εντάξει πουρνάρια, μπάζα και μαντριά υπάρχουν αλλά η επλίδα πεθαίνει τελευταία).
Πάντως προς το παρόν έχουμε απαλλαχτεί από τις φαεινές ιδέες των τέως!
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, ότι ο πρώην και ο νυν Δήμαρχος, (ως Μηχανικοί, ο πιλότος δικαιολογείται), γνωρίζουν άριστα τη διαδικασία του Πολεοδομικού Σχεδιασμού δηλαδή: για την πολεοδόμηση ορισμένης περιοχής απαιτείται πολεοδομική μελέτη, η οποία πρέπει να εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Γ.Π.Σ. και στη συνέχεια να υλοποιείται με την εκπόνηση και κύρωση της πράξης εφαρμογής, η οποία πράξη εφαρμογής, όσον αφορά τα έργα υποδομής, κάνει και μερικές 10ετίες να εφαρμοστεί.
Το τελευταίο συμβαίνει κυρίως από έλλειψη χρηματικών πόρων των Δήμων που απαιτούνται για να κατασκευαστουν οι δρόμοι, οι πλατείες, τα δίκτυα και γενικώς οι υποδομές ή μερικές φορές κι από μικροσυμφέροντα ιδιοκτητών.
Και μετά;
Μετά, άντε τροποποιηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κανένα τετραγωνάκι, να βολευτεί κανένας ιδιοκτήτης.
Πάμε στα δικά μας χαλαρά χαλαρά!
Μετά το προεδρικό διάταγμα «Σχεδιασμός, ολοκληρωμένη ανάπτυξη και εκτέλεση Ολυμπιακών Έργων και άλλες διατάξεις», ακολούθησε υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία αφορούσε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Αχαρνών (Ν. Αττικής), η οποία καθόριζε τα παρακάτω:
Τον καθορισμό χρήσεων γης στην Πολεοδομική ενότητα 18 όπως φαίνεται στο χάρτη Π.1. σε κλίμακα 1:10.000 και ειδικότερα:
* Γενικής κατοικίας
* Πολεοδομικού κέντρου σε έκταση 200 στρεμμάτων.
* Κοινόχρηστου πρασίνου
* Χώρου περίθαλψης για τη δημιουργία Πολυκλινικής σε έκταση 5 στρεμμάτων
* Χωροθέτηση υποσταθμού ΔΕΗ σε έκταση 15 στρεμμάτων
* Χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η ακριβής χωροθέτηση των παραπάνω χρήσεων έγινε στο επίπεδο πολεοδομικής μελέτης. Και μετά κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο λόγω ότι προηγουμένως ήταν χωράφια και αλάνες και όχι ψηφοφόροι, εφαρμόστηκε σε όλα τα επίπεδα, αυτά που προβλέπονται από την πολεοδομική νομοθεσία.
Για τους διάφορους εκκολαπτόμενους και έμπειρους πολεοδόμους που κυκλοφορούν, θέτω στη διάθεσή τους δωρεάν υδρόφιλες πετσέτες για τον ιδρώτα που θα χύσουν στη διαδικασία τροποποίησης της πράξης εφαρμογής του Ο.Χ.!
Ριλάξ παίδες!
Βατοπεδινός!