Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ!

Ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν κατανοήσει την απλούστατη αλήθεια: ότι το Ολυμπιακό Χωριό δεν μπορεί να προσδοκά από κανέναν να καλύψει τα αυτονόητα που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους και ως άλλοι δον κιχώτηδες, προσπαθούν από μόνοι τους τουλάχιστον για ό,τι αφορά το άμεσο περιβάλλον τους να προβαίνουν σε ενέργειες καθαρισμού είτε της πράσινης ζώνης είτε άλλων χώρων, βελτιώνοντας και αισθητικά το χώρο αλλά και αποφεύγουν παραδείγματα σαν αυτό που θα δείξουμε στη συνέχεια.  

Άλλοι συμπολίτες μας έχουν την άποψη, και δικαιολογημένα, ότι δεν είναι δυνατόν ο απλός πολίτης να αντικαταστήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή του ΟΕΚ.

Εν προκειμένω και οι δύο αντιλήψεις έχουν την επιχειρηματολογία τους και τα δίκαιά τους και η πρόθεσή μας δεν είναι να επιρρίψουμε την ευθύνη στους απλούς πολίτες..

Όμως, η πενταετής διαμονή μας στο Ολυμπιακό Χωριό μας έχει δείξει, ότι και η νέα Δημοτική Αρχή μας αντιμετωπίζει όπως ακριβώς και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία σε όλα τα επίπεδα ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Τα δείγματα γραφής της νέας Δ.Α. είναι σαφή και προδικάζουν ότι τίποτε ουσιαστικό να μην περιμένουμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στην πράσινη ζώνη και στα παρτέρια των διασταυρώσεων των κεντρικών δρόμων. Τα χόρτα έχουν ξεπεράσει σε ύψος τους θάμνους.

Η αφορμή για την παρούσα ανάρτηση, δεν είναι άλλη παρά το πρόσφατο συμβάν στη πράσινη ζώνη, που ανάγλυφα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Αφού λοιπόν, κάποιοι συμπολίτες μας θεωρούν, ότι δεν υπάρχει λόγος να αναλαμβάνουμε δραστηριότητες, που ανήκουν σε άλλους, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Η ευθύνη για τους κοινόχρηστους χώρους, ως γνωστόν, είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής. Επειδή όμως ο Δήμος, όποτε δεν το συμφέρει, μας λέει το γνωστό παραμύθι της μη παραλαβής του Ο.Χ. και φυσικά δεν αναλαμβάνει τον κααθρισμό. Η ευθύνη λοιπόν, ανήκει στον ιδιοκτήτη που είναι ο ΟΕΚ.

Βεβαίως ο Δήμος έχει τη νομοθετική ευχέρεια να αναλάβει την κοπή των χόρτων και εν συνεχεία να επιβάλλει στον ΟΕΚ τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν το έκανε και ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην πράσινη ζώνη είναι δεδομένος.   
  
Επομένως, αφού υπάρχει το θεσμικό όργανο που λέγεται ΣΚΟΧ, έχει την υποχρέωση άμεσα να προβείς στις κατάλληλες ενέργειες προς τον ΟΕΚ, για να αναλάβει την  ευθύνη της κοπής των χόρτων σε όλο το Ολυμπιακό Χωριό όσο είναι καιρός και δε γίνουμε παρανάλωμα του πυρός.

7 σχόλια:

  1. «Pretty Village, Pretty Flame - Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται» ταινία με στοιχεία μαύρης κωμωδίας παρά την σοβαρότητα της κατάστασης
    coming soon…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλά τα γράφεις φίλε βατοπεδινέ.Ο ΣΚΟΧ κάνει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει τον Δήμο να μην αμελεί να π΄ραξει τα δέοντα και προς την α περίπτωση=καθαρισμός-αποψίλωση αλλά και προς το β δηλα να τα βρεί με τον ΟΕΚ ως ιδιοκτήτη της έκτασης.Μάλιστα κάνει τόσο φιλότιμες προσπάθειες που.....την πληρώνει και από πάνω.Αλλά.....

    .......αν ακριβαίνει κάθε λίγο και λιγάκι το φιλότμο,στο τέλος θα πτωχεύσουμε.Και τότε ούτε φιλότιμο θα υπάρχει ,ούτε ......."μαρούλι".Πάντως αυξημένα δημοτικά τέλη θα υπάρξουν!

    Α ,και κάτι άλλο!Για ορισμένους το φιλότιμο έχει προ πολλού χαθεί.Ίσως διότι ποτέ δεν το είχαν,ίσως διότι ήταν ανέκαθεν ακριβό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδιαφορία ή επιλεκτική αδιαφορία;

    Ο κόσμος εδώ μέσα δεν αδιαφορεί γενικά. Αδιαφορεί επιλεκτικά.

    Δεν αδιαφορεί για παράδειγμα για τους παραδοσιακούς χορούς στο κλειστό γυμναστήριο, ούτε για τους αθλητικούς αγώνες που οι κερκίδες είναι κάθε φορά ασφυκτικά γεμάτες! Δεν αδιαφορεί ούτε για τους πάγκους των μικροπολιτών στην εορτή της ενορίας μας!
    Αδιαφορεί όμως, για τα χόρτα στην πράσινη ζώνη που φτάνουν μέχρι την μούρη μας, σκουπίδια, σκυλιά, σκα.., σκοτάδι, σύριγγες, συντρίμμια, κλοπιμαία, καναπέδες, ψοφίμια, ένας αχταρμάς αηδίας. Άλλο παράδειγμα, πέρσι τον Αύγουστο στον καθαρισμό πλατειών ήρθαν τέσσερα άτομα κιόλας από όλο το Ο.Χ.
    Το λάθος είναι και δικό μας. Δεν παίρνουμε την κατάσταση θαραλέα στα χέρια μας, δεν αναλαμβάνουμε αποφασιστικά καμία σοβαρή πρωτοβουλία και δεν αλλάζουμε την κατάσταση με το έτσι θέλω.Για τον χώρο που ζούμε πρόκειται! Έχουμε να δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν; Εδώ που φτάσαμε, δεν νομίζω!

    Ένας απομείναντας Δον Κιχώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον ιδιοκτήτη του Βατοπεδινού γιατί δεν τον υποχρεώνει ο δήμος να περιποιηθεί τον περιβάλλοντα χώρο πέριξ του κτηρίου; Οι σεκιουριτάδες του κάάάθονται όλη την ημέρα, λέω τώρα. Ή ας κόψει τα ξερόχορτα ο δήμος και ας του ρίξει πρόστιμο. Κάτι τέλος πάντων δεν πρέπει να γίνει κι εκεί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία τα λέμε!Πράγματι φταίνε κάποιοι ή και ορισμένοι-συγκεκριμένοι.Κάπως καλλίτερα πρέπει να αυτο-οργανωθούμε και να μοιάσουμε στους ATHENISTAS ή στους PATRANISTAS ή στους gardeners guerillas.Κάτι σαν αυτό το κύμα που εξαπλώνεται παντού και δρά συλλογικά.Ελπίζω πως σύντομα θα ξεπεραστούν τα όποια ....βαρίδια.
    Πάντως πέρυσι εθελοντές του ΣΚΟΧ καθάρισαν τις πλατείες.Ο ΣΚΟΧ μεσολάβησε και ήταν καθαρή(;),κουρεμένη η Π.Ζ.Το ίδιο και η Α είσοδος που αποψιλώθηκε!
    Φέτος,Ο ΣΚΟΧ έπραξε το ίδιο με την συνεισφορά του Κου Δημήτρη ,που είναι επαγγελματίας του χώρου πρασίνου και έφτιαξε από τις αρχές Μάρτη ,σε εντοπισμένα σημεία διάφορα .Καθαρισμούς και προετοιμασία εδάφους σε πλατεία που θα φυτευθούν όμορφα φυτά από ΣΕΠΤ.Καθαρισμούς σε άλλους εντοπισμένους χώρους του Ο.Χ.Ιδιαίτερα ο χώρος της εκκλησίας και το Αδρειάνιο προσέχθηκαν πολύ εφέτος!Οι φίλοι μας ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΧΑΡΝΩΝ -ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ σε σύμπραξη με το ΣΚΟΧ καθάρισαν μεγάλο τμήμα του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου έξω από τα κλειστά γυμναστήρια.
    Το βατοπεδινό κτίριο καθαρίστηκε τουλάχιστον 2 φορές στις πλευρές του στην α είσοδο από το Δήμο και με βοήθεια του ΣΚΟΧ.
    Η Π.Ζ ΚΑΘΑΡΊΣΤΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΨΙΛΩΘΗΚΕ.Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ Ο.Τ 12 -ΠΡοΤΥΠΟ Ο.Τ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑ-έχει το αντίστοιχο τμήμα της Π.Ζ πεντακάθαρο και υπό την εποπετεία του.Η Πολιτική Προστασία Ο.Χ και η Πολιτική Προστασία του Δ.Α πρόσφατα πότισαν μεγάλο μέρος της Π.Ζ.Ο Δρ ....ΕΥΔΑΠ βοήθησε τα μάλλα σε αυτό με τις υδρολογικές του ....συνδέσεις.
    Πρίν και μετά τις φωτιές στην Π,Ζ και στα απέναντι τετράγωνα,ακόμα και σήμερα ο ΣΚΟΧ παρεμβαίνει και ο Δ.Α επέστρεψε στους ....καθαρισμούς της Π.Ζ.Υπήρχε ....κενό διακοπών.....αδιαφορίας ,αλλά όλα θα πάνε καλά!Κάποιος μαθαίνω δίνει ......αυτά που η εφημερίδα "πολιτική" γράφει πως δεν έχει ο Δ.Α
    Στην οδό Κεντέρη συμπολίτες μας αυτο-οργανώθηκαν και καθάρισαν το χώρο -μεγάλο χώρο της Π.Ζ-κοντά στο σημείο "ΣΚΑΚΙ".Άλλοι παραπάνω κάνουν το ίδιο.

    Βλέπετε λοιπόν πως και πολλούς φίλους έχουμε στο Ο.Χ και στις γύρω περιοχές και δυναμικό εξαιρετικό διαθέτει το Ο.Χ και αμφίδρομη επικοινωνία έχει ο ΣΚΟΧ και πολλοί αυτο-οργανωμένοι εθελοντές μας βάζουν τα γυαλιά.Και σιγά-σιγά ο Δ.Α θα πράξει τα δέοντα ή θα τα βάλλει με τον λέοντα.Όρεξη να υπάρχει και καλός συντονισμός!Ευελπιστώ πως γίνονται πολλά που δεν τα γνωρίζουμε ,αλλά θα γίνουν ακόμα περισσότερα.ιδίως τώρα που θα αγοραστεί και τεχνικός εξοπλισμός σιγά-σιγά.
    Αυτό που χρειάζεται πολύ περισσότερο είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας.Την πόλη μας!

    Υ.Γ ο Δ,Α δεν είχε πάρει θέση για το βατοπεδινό κτίριο,παρα μόνο ,αφού για πολλοστή φορά,ο ΣΚΟΧ έκανε μεγάλο διήμερο θέμα σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και προσεκλήθη ο Δήμαρχος να πάρει θέση.Πήρε θέση......αυτή του συρματοπλέγματος! Άρα πως να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη;Να του παραδώσει ξέφραγο......κτίριο;

    Μην κακκίζουμε με το προσωπικό ασφαλείας (όχι σεκιουριτάδες) που κάνουν τη νεργασία τους και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες.Αφήστε ,υπάρχουν ειδικοί στο χώρο που μπορούν να σας πληροφορήσουν για το επάγγελμα αυτο.Το σίγουρο είναι πως και αυτοί ζήτησαν τη βοήθεια του ΣΚΟΧ για απλά θέματα.Μάλλον καλό θα ήταν να τους κεράσουμε ένα κρύο νερό .Δεν είναι δική τους δουλειά να ξεχορταριάσουν τον χώρο αλλά τουλάχιστον να τον διατηρούν καθαρό.Μπορούν να μας βοηθήσουν με το έργο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε συμπολίτη

    Όλες οι ενέργειες των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Ολυμπιακό χωριό, τις οποίες περιγράφεις, μου είναι γνωστές και σε περισσότερες πήρα μέρος κι εγώ, και με ιδέες και με εργασία. Παρά τις πολλές και κοπιαστικές προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντα χώρου από διάφορες πράγματι υποδειγματικές ομάδες έχω δυστυχώς την εντύπωση, ότι τρέχουμε σε διάδρομο γυμναστικής. Την μία μέρα καθαρίζουμε, την άλλη τα ίδια είναι.
    Οι εθελοντικές μας δράσεις δείχνουν, ότι αγαπήσαμε τον τόπο μας, έναν τόπο υπέροχο, που δυστυχώς πολλοί δεν κατάφεραν να τον εκτιμήσουν ακόμα. Όπως πολύ σωστά αναφέρεις κι εσύ χρειαζόμαστε οργάνωση, προγραμματισμό δράσεων και κατάλληλο τρόπο προσέγγισης τον συμπολιτών μας για να γίνουμε δυνατοί. Θέλει μικρή συντονιστική ομάδα.
    Δεν κακίζω την εργασία του προσωπικού ασφαλείας, αν έτσι φάνηκε, ζητώ συγνώμη. Όμως, όμως… Όταν στις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε προσλαμβάνεται ένα άτομο για παράδειγμα ως οδηγός ενός διευθυντή, ποτέ δεν κάνει μόνο αυτό, κάνει, ότι είναι ανάγκη να κάνει για να γεμίσει χρήσιμα το οράριο της εργασίας του. Έτσι παρακαλώ κουρεύει και το γκαζόν της εταιρίας, κάνει και τον ταχυδρόμο και στα επίσημα γεύματα και τον σερβιτόρο και δεν λέει ότι δεν είναι δουλειά του. Αλλά ακούσαμε, λεφτά υπάρχουν.

    Υ.Γ. Γνωρίζετε, ότι υπήρχε μία και μόνο τηλεοπτική εκπομπή στην ΝΕΤ, που επικεντρώθηκε στα απολύτως θετικά του Ολυμπιακού χωριού; Αυτό δεν έγινε ευρύτερα γνωστό. Κρίμα. Μάλλον η καταστροφή πουλάει καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε -φίλη,

    για το προσωπικό ασφαλείας δεν θα συνεχίσουμε περισσότερο .Είναι άσχετο το βήμα αυτό και η συγκεκριμένη συζήτηση για τον κλάδο.Πληροφοριακά σου λέω πως αν προϊστάμενος της εταιρία ή πελάτης "συλλάβει"τον "φύλακα" να ασχολείται με "αλλότριες" εργασίες μπορεί να τον "σχολάσει".Δεν θα ήταν κρίμα;

    Για την εκπομπή ,τα ξέρεις και τα ξέρω!Μπορούμε να ζητήσουμε -αν είναι απαίτηση πολλών -να ξαναπροβληθεί ή να πάρουμε δικαιώματα χρήσης και προβολής και να κάνουμε μια παρουσίαση σε ανοικτή συγκέντρωση,ακόμα και στο αμφιθεατρικό χώρο του Βατοπεδινού κτιρίου.Αν έχεις στοιχεία στείλε μήνυμα να το ψάξουμε.Έτσι θα δώσουν τη δέουσα προσοχή όλοι.
    Για το θέμα του διαδρόμου γυμναστικής και του εμπορίου καταστροφής.Ναι, σε πολλές περιπτώσεις -και έτσι δείχνει στον τόπο μας-πρέπΕι να προσπαθούμε για τα αυτονόητα.Μην ξεχνάς πως η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης.Θα τις επΑναλαμβάνουμε συνέχεια τις δράσεις μας και τους λόγους μας για να το εμπεδώσουν όλοι.Η π.ζ πρέπει να χαρακτηριστεί ως Ολυμπιακό ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ..Ας δούμε και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο που βγήκε εχθές και το δουλεύουμε.
    Πάρε πρωτοβουλία να συναχθούμε σε μια ομάδα συντονισμού.Το ξέρεις θα είμαι μπροστά και ως στρατιώτης

    Την Κυριακή λέμε να καθαρίσουμε και να κόψουμε χόρτα,είστε μέσα;Αυτή την Κυριακή.Κάνε τηλ.
    Θα προσπαθήσω να βρώ φόρμουλα για να απομακρύνουμε τους σωρούς κλαδιών και μπαζών.Φυσικά με ίδια μέσα ,διότι με ενημέρωσαν από Δ.Α πως μέχρι τέλος Αυγ δεν θα κινηθεί τίποτα.Φοβάμαι μην καταντήσει η άσχημη Π.Ζ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΡΑΣΊΝΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή