Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ!

Για να μην υπάρχουν ασάφειες για το θέμα το ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και καθαρισμό των φρεατίων των όμβριων υδάτων παραθέτουμε τη σχετική νομοθεσία:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν μετά την έναρξη ισχύος της ΥΑ Δ17α/06/52/ΦΝ 443/20-03-2007 του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., καθορίζονται οι οδοί που ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης των υπηρεσιών της οικίας Περιφέρειας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.


Αρμόδιοι προς συντήρηση όλων των υπολοίπων δημοσίων οδών είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας (άρθρο 7 N.3481/2-8-2006, ΦΕΚ 162/Α΄/2006).

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, η ευθύνη για τον καθαρισμό, συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου όμβριων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών με τους αποδέκτες, που βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής ευθύνης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε., μεταφέρεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 στους οικείους Δήμους και Κοινότητες της Περιφέρειας Αττικής για την περιοχή αρμοδιότητάς τους, με εξαίρεση τις οδούς για τις οποίες η
αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και στην Περιφέρεια Αττικής (άρθρο 7 N.3481/2-8-2006, ΦΕΚ 162/Α΄/2006 - ΥΑ Δ17α/06/52/ΦΝ 443/20-03-2007, ΦΕΚ 398/Β΄/2007 - 4422/E.O./30-08-2007 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, ΦΕΚ 1787/Β΄/06-09-2007).
Στους ανωτέρω Δήμους και Κοινότητες ανήκει επίσης η συντήρηση των καλυμμάτων των φρεατίων επίσκεψης των δικτύων ομβρίων, στο οδικό δίκτυο στο οποίο έχουν την ευθύνη συντήρησης. Θέματα χρηματοδότησης για τις ανωτέρω εργασίες ρυθμίζονται με άρθρο 8 του N.3481/2-8-2006 (ΦΕΚ 162/Α΄/2006).
Πληροφορίες στις παρακάτω ιστοσελίδες:


Στο ΦΕΚ 398 Β 2007 περιέχονται οι πίνακες με τους δρόμους που είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Υποδομών.
Από τη διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr δίνονται όλα τα ΦΕΚ δωρεάν.

Κατά καιρούς και η Γεν. Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας εκδίδει εγκύκλιους για τη λήψη προληπτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, συνεπώς έχει λόγο στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα από τους αρμόδιους φορείς.

Εν κατακλείδι:

Το ΔΣ του Συλλόγου θα έπρεπε ήδη να έχει ζητήσει με έγγραφο από τις τεχνικές υπηρεσίες  του Δήμου Αχαρνών τον καθαρισμό και τη συντήρηση των φρεατίων του ολυμπιακού Χωριού όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Επιβάλλεται το έγγραφο να κοινοποιηθεί τόσο στη Γεν, Γραμ. Πολιτικής Προστασίας όσο και στη Γεν. Γραμ. Δημ. Έργων του Υπουργείου Υποδομών.

5 σχόλια:

  1. Το θέμα δεν είναι μόνο να γίνονται προτάσεις αλλά αν είναι λογικές και εφικτές, θεωρώ ότι θα πρέπει ο Σύλλογος να τις προωθεί.

    Στην προκειμένη περίπτωση αρκεί ένα έγγραφο διότι η κατάσταση στα φρεάτια των ομβρίωνδεν πάει άλλο.

    Δεν νομίζω ότι πρέπει ενέργειες που αφορούν το σύνολο να γίνονται από μεμονωμένους πολίτες.

    Προσωπικά θα μπορούσα να το κάνω αλλά κατά την άποψή μου δεν είναι σωστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, μην το κάνεις από μόνος σου. Κάνε τον κόπο τουλάχιστον να πας να τους ενημερώσεις στον ΣΚΟΧ και να προσφερθείς να τους διευκολύνεις στα διαδικαστικά. Για σένα δεν είναι τίποτα ενώ εκείνοι είναι πελαγωμένοι.

    Οι κήνσορες και οι θεματοφύλακες των θεσμών περισσεύουν εδώ μέσα. Ανθρώπους με διάθεση να προσφέρουν δεν βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το ά συμφωνώ απολύτως.Υπάρχουν όμως προτάσεις;Ή ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΑ ΜΟΝΟ 11-50 ΑΤΟΜΑ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΞΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ: "ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΣ";

    ΣΤΟ Β.ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Χ΄Ψ ΛΟΓΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ.ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ.
    ΕΞΑΛΟΥ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ -ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΣ- ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΘΗΚΕΣ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ.ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΘΙΞΕΙΣ ΩΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΧ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙΣ.
    ΟΜΟΛΟΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΕΧΤΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΚΟΧ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.ΘΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΛΑ ΑΝ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΙΚΟ.
    Για το γ .Λογική η σκέψη σου.Ψαξε όμως να βρείς και να βοηθήσεις τα θεσπισμένα όργανα και να συμμετέχεις ενεργότερα και πιό πρακτικά.Απλά μια ιντερνετική βοήθεια δεν φτάνει,χρειάζονται χέρια και ιδέες.Και για το β σκέλος ,όλοι έχουμε ,εφαρμόσιμες και από ποιούς είναι τι πρόβλημα!Όποιος δεν συμμετέχει πραγματικά,είναι δώρον-άδωρον.!
    για το δ.Περιμένω να γνωριστούμε και προσωπικά να δεις μήπως και εσύ συμφωνείς με το σχεδιασμό για τα θέματα περιβάλλοντος και πρασίνου και να το αναδείξεις.Άντε σχεδόν αποκαλύφθηκα !
    Σα να πιάνω όμως ποιός είσαι!
    Σε περιμένω στην αιμοδοσία του ΣΚΟΧ την Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι είναι αυτά που κάνεις ρε Vatopedinos; Είναι δυνατόν;

    Υπάρχει πρόβλημα στον τόπο σου και ψάχνεις στη νομοθεσία να βρεις ποιοι είναι υπεύθυνοι για να το λύσουν; Που ζεις και πλανεύεσαι;

    Τον τρόπο τον έχουν δείξει ξεκάθαρα οι "πρακτικοί" συμπολίτες μας. Βρίσκεις ένα δήμαρχο. Αλληλοτραπεζώνεστε. Το συζητάτε και αν είναι πειστικός, θα γίνει!

    Εγώ πάντως που διαβάζω το μπλογκ το μόνο που βλέπω είναι πως μαζεύτηκαν αρκετοί πολιτικοί φιλόσοφοι, οι οποίοι γνωρίζοντας (και καλά) πως γίνονται πράγματα -άνθρωποι που μελετούν και δεν τα μαθαίνουν μόνον από την τηλεόραση - το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν την κριτική.

    Δυστυχώς η ελλιπής κατανόηση της θέσης του λόγου (και της ισχύος) του ενός σε σχέση με το λόγο των πολλών, δείχνει την αδυναμία των διαφόρων "πρακτικών", που κυκλοφορούν σε Συλλόγους και οργανώσεις, να συζητήσουν με τους πολίτες για τα προβλήματα του Ο.Χωριού.

    Όσο για τους αγωγούς ομβρίων, νομίζω ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Η πληροφορία είναι εμφανής(όχι ότι πριν δεν ήταν), οπότε είναι στα χέρια των εκλεγμένων να την αξιοποιήσουν. Εκτός και αν υπάρχουν άλλοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα φρεάτια έχουν πάνω από 3 χρόνια να καθαριστούν και ήδη ορισμένα αναδύουν δυσάρεστες οσμές π.χ. έξω από το Δημοτικό Σχολείο και αποτελούν εστίες μόλυνσης.

    Όσον αφορά το ποιος πρέπει να προωθεί αυτά τα ζητήματα, είναι αυτονόητο. Ο Σύλλογος. Είτε είναι πελαγωμένοι είτε όχι και δεν τίθεται θέμα κριτικής.

    Άλλωστε ο Σύλλογος είτε μου αρέσουν τα πρόσωπα που διοικούν είτε όχι, αποτελεί το θεσμικό όργανο με το οποίο οι διάφοροι φορείς μπορούν να συνδιαλλαγούν. Ο απλός πολίτης παραμένει απλός πολίτης.

    Προσωπικά μου είναι αφάνταστα εύκολο να στείλω αναφορά στο Δήμο και να την κοινοποιήσω και στα αντίστοιχα κρατικά όργανα αλλά δεν είναι το σωστό.

    Υ.Γ. Για τα αυτονόητα μιλάω. Δηλαδή για ην καθαριότητα, τη συγκοινωνία, τον ηλεκτροφωτισμό, τους χώρους πρασίνου, δηλαδή με ζητήματα που σχετίζονται με το Δήμο Αχαρνών. Φυσικά ο Σύλλογος έχει και ζητήματα που μας αφορούν σε σχέση με τον ΟΕΚ όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η τιμή των διαμερισμάτων, οι ατέλειες, τα στέγαστρα κλπ.

    Ζητήματα που είναι αρκετά για το ΔΣ. Θέματα όμως που αφορούν την πολιστική δραστηριότητα του Ο.Χ. δεν μπορεί να φέρονται σε πέρας από τα ίδια πρόσωπα. Δυο καρπούζια δε χωρούν σε μια μασχάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή