Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

Οι νέοι Δήμοι που δημιουργήθηκαν με τον «Καλλικράτη» θα είναι όντως μια σημαντική πρόοδος στην οργάνωση του Κράτους και της Κοινωνίας, αν τελικά  τα κατά Δήμους Δημοτικά Συμβούλια καταφέρουν και υλοποιήσουν τις αρμοδιότητες που τους παρέχονται όχι βεβαίως σε μια θητεία αλλά σε βάθος χρόνου, διότι απαιτούνται και χρηματικοί πόροι αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό και είναι βέβαιο ότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν  στη διάθεσή τους ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Θα το δούμε στην πράξη και φυσικά μεσοπρόθεσμα!    

Ενδιαφέροντα σημεία του νέου νόμου για τους εκπροσώπους Φορέων, Συλλόγων, επιχειρήσεων και των δημοτών! 

α) Ο Δήμος διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική επιτροπή και τον δήμαρχο.

Σε αυτήν την παράγραφο εμάς ως δημότες μας ενδιαφέρει η επιτροπή ποιότητας ζωής, της οποίας τα καθήκοντα αναφέρονται στο άρθρο 73 του σχετικού νόμου και η οποία επιτροπή είναι αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο άσκησης των σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος αρμοδιοτήτων του δήμου. Δηλαδή δεν είναι διακοσμητική επιτροπή.


β) Με το Άρθρο 76. Στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.
Στη συγκρότηση της επιτροπής θα συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και δημότες κατόπιν κληρώσεως.

Στην οποία δεν εννοείται να μη συμμετάσχει και εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού.

γ) Άρθρο 77  Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης.

Στο άρθρο 77 προβλέπεται ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον οποίο μπορεί να προσφύγει ο κάθε Δημότης, Σύλλογος ή Επιχείρηση σε σχέση με τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις του Δήμου. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική βοήθεια για το Δημότη.

δ) Άρθρο 94 Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων.

ε) Μία από τις πρόσθετες δραστηριότητες του Δήμου είναι και αυτή που αναφέρεται στο άρθρο 94 παράγραφος 28 και μας αφορά άμεσα:

Η περισυλλογή αδέσποτων σκύλων, καθώς και η ίδρυση ή βελτίωση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων σκύλων.

Αυτά προς το παρόν!
Για όποιον ενδιαφέρεται θα βρείτε το νόμο στη διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr   ΦΕΚ  87/2000 τεύχος Α.


.

1 σχόλιο:

  1. αυταπάτες...αποφασιστικό όργανο είναι και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά χρόνια τώρα βλέπουμε τις αποφάσεις του και ποιόν εξυπηρετούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή