Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!

Ας αρχίσουμε με εγκυκλοπαιδικές ερωτήσεις:

1. Τι είδους ιδιοκτησίας αθλητικών εγκαταστάσεων υπάρχουν σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία;

α. Τα 25 Εθνικά Γυμναστήρια, τα οποία υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και διοικούνται από Επιτροπές.

β. Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις, (γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ)

γ. Αθλητικές Εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται και διοικεί η ΕΟΕ.  Πρόκειται για:  το στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης", το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο της Αθήνας, το Παναθηναϊκό Στάδιο με τις κάθε είδους εγκαταστάσεις και παραρτήματά τους και όλους τους περιβάλλοντες αυτά δημόσιους χώρους ΚΑΘΩΣ και κάθε άλλη αθλητική εγκατάσταση που παραχωρείται στην Επιτροπή.

δ. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Πολιτισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

ε. Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Εποπτεύεται από την ΓΓΑ.

Στ. Τις 11  Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, (αθλητικές και μη), τις διαχειρίζεται με την εποπτεία των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.
Τέλος
ζ. Ιδιωτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

2. Ποιος χρηματοδοτεί τα παραπάνω εκτός των Ιδιωτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων;

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από τα έσοδά τους και όσον αφορά τις Δημοτικές Εγκαταστάσεις και από δημοτικούς πόρους.

Η χρηματοδότηση από τη Γ.Γ.Α. για αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν ανήκουν άμεσα σε αυτή, γίνεται με βάση το:
Άρθρο 50
Επιχορηγήσεις

&2) Η Γ.Γ.Α. μπορεί να επιχορηγεί περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμίδας και νομικά πρόσωπα που εποπτεύει για την αντιμετώπιση δαπανών οργάνωσης ή συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και για την εκτέλεση αθλητικών έργων ή για τη συντήρηση εγκαταστάσεων τηρουμένης της κείμενης νομοθεσίας. Η Γ.Γ.Α. μπορεί επίσης να επιχορηγεί τους παραπάνω φορείς για αθλητικούς σκοπούς που αφορούν την έρευνα και την επιμόρφωση, ύστερα από εισήγηση του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ή της Εθνικής Επιτροπής Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας του άρθρου 58 του παρόντος. Οι επιχορηγήσεις αυτές βαρύνουν τα ειδικά έσοδα της Γ.Γ.Α..

Για παράδειγμα αναφέρω το Δήμο Καβάλας, Τα «Δημοτικά Γυμναστήρια Καβάλας» δηλαδή το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται τους χώρους αυτούς, έχουν προϋπολογισμό περίπου 1.500.000 € και οι 900.000 € προέρχονται από το Κράτος και τα υπόλοιπα από τον Δήμο. Σημειωτέον, διαθέτουν
κολυμβητήριο και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δήμαρχου η ετήσια συντήρησή του στοιχίζει 900000 ευρώ.

3. Ποιος είναι ιδιοκτήτης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού; 

Πέραν πάσης αμφιβολίας ο ΟΕΚ, ο οποίος έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της συντήρησής των. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η περιουσία του ΟΕΚ προέρχεται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζόμενων. Η διεκδίκηση από τρίτο, εν προκειμένω το Δήμο Αχαρνών, περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΚ και μάλιστα αμισθί και κυρίως να θέλει να εξαιρέσει την κατά προτεραιότητα άθληση των σωματείων και των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και επιβολή εισιτηρίου, αποτελεί παράλογη απαίτηση και πιθανόν σε μια τέτοια περίπτωση η Διοίκηση του ΟΕΚ να έχει νομικό κώλυμα
 Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ο ΟΕΚ και σε άλλες περιοχές έχει κατασκευάσει σε οικισμούς του αθλητικές εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα στο Πλατύ Ημαθίας.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο ΟΕΚ να λειτουργήσει και να συντηρήσει κανονικά τις εγκαταστάσεις.

Και καλό είναι η Διοίκηση του ΟΕΚ να προσέξει το πως θα χειριστεί το θέμα.

Υ.Γ. 1. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος που υπόσχεται στους ψηφοφόρους του αθλητικές εγκαταστάσεις, θα του συνιστούσα, ας αξιοποιήσει το Δημοτικό Κτήμα της Αμυγδαλέζας που του ανήκει και ας αφήσει ήσυχη την περιουσία ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ!
Υ.Γ. 2. Υπάρχει επιφύλαξη όσον αφορά την επιχορήγηση της ΓΓΑ. Το βέβαιο είναι ότι επιχορηγεί τις εγκαταστάσεις που έχει παραχωρήσει στους Δήμους. Για άλλες εγκαταστάσεις που ανήκαν πάντα στους Δήμους πιθανόν όχι. Συνεπώς γεννάται επιπλέον το ερώτημα; Με τι χρήματα θα τις λειτουργήσει ο Δήμνος Αχαρνών;

6 σχόλια:

  1. Σωστές και εύστοχες οι επισημάνσεις.

    Βέβαια, για να συνειδητοποιήσει ο ΟΕΚ ότι διαχειρίζεται τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ο.Χ. για λογαριασμό των δικαιούχων του ΟΕΚ (από τους οποίους εισπράττει εισφορές) και ότι δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική με την ευρύτερη έννοια, χρειάσθηκε κάποιοι να το επισημάνουν και έτσι να τον αποτρέψουν... Για θυμήσου, μετά τους αποτυχημένους διαγωνισμούς, πόσες υποσχέσεις δόθηκαν απ’ τον ΟΕΚ στον Δ.Α.; Στο παρά 1 αποφεύχθηκε η τελευταία υπογραφή που απέμενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διαφωνώ καθόλου.
    Απλά κάποιοι άλλοι σήμερα ακόμη δεν το έχουν καταλάβει και κομίζουν γλαύκες στην Αθήνα,(εν προκειμένω στη ΓΓΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή προτείνεται να επανέλθει η Ο.Χ.ΑΕ, σε νέο ρόλο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Ανώνυμε!
    Πιθανόν να μη γνωρίζετε ότι η ΑΕ Ο.Χ. με μοναδικό μέτοχο τον ΟΕΚ δεν υφίσταται νομικά!
    Ιδιοκτήτης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων ήταν και είναι ο ΟΕΚ και κανένας άλλος.

    Συνεπώς η διαχείριση και η συντήρηση είναι υποχρέωση του ΟΕΚ.

    Και επομένως πρέπει να είναι απαίτησή μας να τους λειτουργεί ο ΟΕΚ για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού αφού για αυτούς τους κατασκεύασε.

    Όλες οι άλλες λύσεις ακουμπούν ανάλογα με τις συμφωνίες και στις εισαγγελικές αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tο ΕΑΚΝ Αγιου Κοσμα σε ποιον ανηκει ? Και με ποιο δικαιωμα σε διωχνουν απο κει αν πας να χρησιμοποιησεις τις εγκαταστασεις του (με εδιωξαν 2 φορες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή