Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Από τον Αναγνώστη Phtelia μου στάλθηκε για δημοσίευση στο ιστιολόγιό μου το παρακάτω κείμενο. Τηρώντας την αρχή της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών το παραθέτω.

Η κοινωνία έχει συχνά αρνητική στάση απέναντι στους ΡΟΜΑ, οι οποίοι έχουν υποστεί τις περισσότερες φυλετικές διακρίσεις στον προηγούμενο αιώνα. Είναι αλήθεια, ότι πρόκειται για φυλετική ομάδα με μορφωτικό επίπεδο έντονα διαφορετικό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και οι περισσότεροι ΡΟΜΑ ζουν ως πολύτεκνες οικογένειες σε ανθυγιεινές συνθήκες και χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Η παραβατικότητα αποτελεί μέρος της ζωής τους,  κυρίως λόγο του υψηλού επιπέδου φτώχιας και άρνησης ή αδυναμίας να ενταχθούν σε τοπικές κοινωνίες, χωρίς η εγκληματικότητα να στιγματίζει αποκλειστικά και μόνο την φυλή των ΡΟΜΑ.

Οι ΡΟΜΑ είναι ένας μυστήριος και παράξενος λαός με τυχοδιωκτικό ασταθές τρόπο ζωής, ή σε διαρκή μετακίνηση ή εγκαταστημένος, λαός με ισχυρή παράδοση, με τη δική του γλώσσα και ενδυματολογική μοναδικότητα, με αυτοδίδακτους άριστους οργανοπαίκτες και υπέροχη μουσική και χορό, με ζωντάνια, λαός με αξιοπρόσεκτη διαφορετικότητα και πάθος για ελευθερία. Οι τοπικές κοινωνίες αντί να αξιοποιήσουν τη δεξαμενή του πλούσιου πολιτισμού των ΡΟΜΑ επιδιώκοντας την συνεργασία με την Συνομοσπονδία των ΡΟΜΑ ή με τους πολιτιστικούς συλλόγους τους αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία αυτού του λαού που ήρθε τόσο κοντά μας, εντάσσοντας τον σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιμορφωτικές δραστηριότητες  της, βλέπουν μόνο την αρνητική πλευρά - που είναι η παραβατικότητά του. 

Ξεχνάμε, ότι  δεν είναι όλοι τους παραβατικοί. Πάνω στις πλάτες τους δεν κατασκευάζονται προεκλογικές  μυθιστοριογραφίες  με αβέβαιη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα. Γι αυτό η κατασκευή λίμνης ανάσχεσης όμβριων υδάτων στις Αχαρνές με παράλληλη διάλυση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ διώχνοντας  έτσι τους ανεπιθύμητους  τσιγγάνους χρήζει αναθεώρησης πρωτίστως για λόγους προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΡΟΜΑ. Οι ΡΟΜΑ, που ζουν στην Ελλάδα, είναι Έλληνες πολίτες και ως εκ τούτου έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες όπως και την ίδια υποχρέωση να τηρούν τους νόμους του κράτους, που προβλέπουν ποινές για κάθε είδους παραβατικότητα.

Το παράρτημα της  Διεθνούς  Αμνηστίας στην Ελλάδα καλά θα κάνει να ανοίξει τα μάτια της και να κοιτάξει τα προβλήματα των ΡΟΜΑ στην χώρα της, στην ίδια την πρωτεύουσα της και να μην κουνάει αυστηρά το δάκτυλό της σε άλλες χώρες της ΕΕ, που προσέφεραν πολύ περισσότερα στην αναβάθμιση του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου των δικών τους ΡΟΜΑ σε σχέση με την Ελλάδα. Τώρα λοιπόν έχει την ευκαιρία να κάνει μαθήματα τήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάποιους μάλιστα και υποψήφιους για ανώτατες θέσεις σε θεσμικά όργανα της χώρας.

Εξάλλου στις  15  Οκτωβρίου έληξε και η προθεσμία  που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη κυβέρνηση της Γαλλίας να δώσει εξηγήσεις για την απομάκρυνση των ΡΟΜΑ από την Γαλλία, αλλιώς θα προβεί σε κυρώσεις. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο ενάντια στον ρατσισμό προειδοποίησε, ότι δημιουργείται η ατμόσφαιρα ατιμωρησίας των δράσεων κατά των ΡΟΜΑ. Καιρός είναι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής  Ένωσης να προβούν σε αυτό το θέμα σε αποφασιστικά βήματα.

Υ.Γ. Αφήστε τους  ΡΟΜΑ να ζουν ελεύθερα, όπως προστάζει η φύση τους. Σεβαστείτε την διαφορετική εθνική καταγωγή τους. Δεν εντάσσονται εύκολα στις κοινωνίες των προδιαγραφών μας. Και κυρίως, δεν εντάσσονται με το ζόρι.

2 σχόλια:

  1. Η Πρόεδρος της ΕτΠ υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πολιτική της "μηδενικής ανοχής" όσον αφορά τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα των Ρομά

    Η προσπάθεια αντιμετώπισης των προκαταλήψεων και εχθρικών στάσεων όσον αφορά την κοινότητα των Ρομά αποτελεί το κύριο θέμα ενός σχεδίου έκθεσης της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης των πληθυσμών Ρομά. Υποστηρίζοντας τη θέση της Επιτροπής επί του θέματος, η συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών αντιπροσώπων της ΕΕ ζητά από τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και τις τοπικές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της Ε.Ε. και να αγωνιστούν για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης των πληθυσμών Ρομά. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την καλύτερη ενημέρωση των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών για την αποφυγή ανεπαρκών ή παράνομων μέτρων.

    Περισσότερα εδώ:

    http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=COR/10/60&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραθέτω πρωτοσέλιδο άρθρο του ιστολογίου
    Αχαρνόραμα:

    http://www.acharnorama.gr/kentriko_thema/sundialegontai_me_tous_a8igganous_paramoni_ton_eklogon_gia_mia_cifoa.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή